Ако сме правова държава, Делян Добрев трябва да напусне парламента

Ако сме правова държава, Делян Добрев трябва да напусне парламента
Политическата отговорност  е на ръководството на ПГ на ГЕРБ

„Конституционният съд на Република България обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 04.10.2017 г. да прекрати пълномощията на народния представител Делян Добрев.

Със своето решение и гласуването, народните представители от ГЕРБ нарушиха принципа на свободния мандат.”

Това заяви зам.-председателят на НС и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов. По думите му, ако сме правова държава, изходът от тази ситуация е поемане на политическа и морална отговорност от народният представител Делян Добрев по един начин – напускане на парламента.

Политическата отговорност  е на ръководството на ПГ на ГЕРБ

„Делото беше образувано по искане на народните представители от БСП, като още с внасянето на нашата подписка, категорично заявихме, че става въпрос за нарушение на Конституцията”, заяви Жаблянов.

Според него нито един народен представител, с никакво решение на парламента, не може да бъде задължен да изпълнява задълженията си. „Конституцията изрично указва условията за прекратяване на пълномощията на народен представител. Политическата отговорност за това нарушение е на ръководството на ПГ на ГЕРБ. Това нарушение е умишлено и не е плод  на невнимание, допусната грешка или непознаване на Основния закон”, категоричен бе Жаблянов.

„Ясно е, че нарушаването на Конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено и е логичен резултат от цялостната линия на ГЕРБ за нарушаване на принципите на правовата държва. В тази връзка, БСП ще продължи да прави всичко необходимо за запазване на конституционния и правов ред в Републиката”, изтъкна Жаблянов.

По думите му е допуснатата груба провокация срещу конституционния ред.  „Тя е плод на цялостната линия на поведение и на правителството и на парламентарното мнозинство, да не се съобразяват с Конституцията, законите и подзаконовите нормативни актове”, каза Жаблянов.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!