Атанас Зафиров от БСП към Митов: Как ще реагираме за поругаването на паметника на връх Каймакчалан?

Атанас Зафиров от БСП към Митов: Как ще реагираме за поругаването на паметника на връх Каймакчалан?

Атанас Зафиров внася питане в НС към министър Даниел Митов, за това каква ще е реакцията на българската държавата, по повод поругаването на паметника на връх Каймак-Чалан, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Г-н Министър, каква ще бъде реакцията на българската държава на този позорящ националното ни достойнство акт и ще бъде ли наложена забрана на лицето, поругало паметника, да посещава България?”, е въпросът, който народният представител от „БСП лява България“ Атанас Зафиров ще внесе в Народното събрание.

Народният представител посочва, че демонстративно се поругават символи и паметници, свързани с българската история и национално достойнство.

„Съгласно информация от снимки, достъпни в интернет пространството, както и от множество публикации в различни медии, на националния празник на Република България – 22 септември 2016 г., гражданин, представящ се в социалните мрежи като Миленко Неделковски – журналист от Р. Македония, си е позволил по груб и недостоен начин да оскърби паметта на хиляди български войници, загинали в боевете на връх Каймак-Чалан през Първата световна война.

Видно от качените снимки и публикувания коментар, лицето руши паметна плоча, и обижда по недопустим начин нейните автори и адресати”, се уточнява в питането към министъра.

Зафиров обяснява също, че след лавината от възмутени коментари в социалната мрежа, същият обявява и своеобразен „търг” за инструмента, с който е извършил своето срамно деяние!

„Всичко това се случва на същото място, където само преди няколко дни, официална делегация от български народни представители, служители на МО, офицери и генерали от българската и гръцката армии, в присъствието на гвардейска рота, почетоха паметта на геройски загиналите войници, а с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с разрешение на Негово Високопреосвещенство Флоринския митрополит Теоклит, в чийто диоцез се намира върха, Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий, предстоятел на българския храм „Св. Иван Рилски“ в Атина, отслужи заупокойна молитва”, посочва също Атанас Зафиров.
Източник: pik.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!