Атанас Зафиров: Кметът на гр. Септември трябва да бъде отстранен от работа

Атанас Зафиров: Кметът на гр. Септември трябва да бъде отстранен от работа
Защо и как този кмет се е сдобил с документ на ДАНС?

„Кметът на гр. Септември трябва да бъде отстранен от работа. Той не трябва да влияе на хода на разследването и неговите резултати.“ Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров по време на пресконференция в гр. Септември. По думите му има още един факт, който буди сериозни притеснения:

„Наличието на документи, които според прокуратурата, не би трябвало да бъдат в шкафчето на кмета – документи, касаещи разработка на ДАНС. Затова ние искаме изслушване на шефа на ДАНС в Комисията за контрол на службите. Има ли теч на информация в системата за национална сигурност?“

Зафиров продължи с темата за гаранцията, поискана от съда за кмета Марин Рачев. „На Ахмед Муса, обвинен в проповядване на радикален ислям, беше наложена парична гаранция от 7500 лв., на Брендо – парична гаранция от 20 000 лв., съдията по вписвания, обвинен във взимане на подкупи и пране на пари, бе освободен под гаранция от 8000 лв., на зам-министъра на здравеопазването Златев, за предполагаема щета на държава за 13 млн. лв. – му бе наложена гаранция от 5000 лв., на Ценко Чоков – освободен срещу 10 000 лв, на Живко Мартинов, за скандала „Суджукгейт“ – освободен срещу 20 000 лв.“, припомни Зафиров. По думите му сборът от тези гаранции няма и половината от  250 000 лв., наложени като гаранция за кмета Марин Рачев. „Размерът на наложената гаранция би трябвало да съответства на степента на виновност, на степента на опасност от извършеното деяние. Нека хората преценят доколко е сериозно неговото деяние“, категоричен бе членът на ИБ на БСП.

„Заявяваме ясното ни и категорично намерение да водим до успешен край борбата с паралелната държава, както и да бъдем съпричастни на разкриването на събития и факти, доказващи престъпния характер на управлението на не малка част от българските общини и държавата – моделът на срастване на политическа власт с бизнесинтереси“, каза също Атанас Зафиров.

Славчо Велков: Има симбиоза между власт и бизнес

Кой плаща гаранцията от 250 000 лв. на кмета?

„Вследствие на това, което се случва, се създава впечатление, че държавата се управлява от една добре смазана корупционна машина. Има симбиоза между власт и бизнес.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Славчо Велков по време на пресконференцията. Той попита също кой плаща тази гаранция от 250 000 лв. на кмета на гр. Септември и припомни за други случаи в общината. „С пистолета на един общински председател бе убит човек и веднага бе вменена вина на едно 6 годишно дете. Когато жителите на Варвара преграждаха пътя и протестираха, нямаше такава реакция. И аз се надявам специализираната прокуратура да не спре дотук в област Пазарджик“, каза Велков и допълни, че това се случва в цялата държава.

Йордан Младенов: Срещу кмета се води и дело за укриване на данъци

„След изнесеното от прокуратурата, аз искам да попитам – само  кметът на Септември ли има този доклад, в който е дадена информацията за обстановката в област Пазарджик. Дали и при другите кметове има подобна информация. Държим комисията да изслуша председателя   на ДАНС и да излезе истината.“ Това заяви народният представител от БСП за България Йордан Младенов пред журналистите. Той каза също, че у кмета на Септември е намерено тефтерче, в което е описана всяка една обществена поръчка. „Това не дава ли чувството за безнаказаност. Не се ли е притеснявал, че може да бъде проверяван, за да си води чинно счетоводни доказателства? Срещу този кмет се води и друго дело – за укриване на данъци,  в особено големи размери“, обясни Младенов.

Петя Цанкова: Нееднократно сме се противопоставяли на модела на управление „Рачев“

„Ние, общинските съветници на левицата, не сме безучастни към  случващото се в нашата община и нееднократно сме се противопоставяли на модела на управление „Рачев“, на едноличния стил на управление, който доведе до феодализиране на общината.“

Това заяви общинският съветник и областен председател на БСП Петя Цанкова. Тя допълни, че през октомври 2017 г. общинските съветници, с народни представители от БСП, са запознали обществеността с въпросните фирми и сключените договори, за които говори специализираната прокуратура.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!