«
»
FacebookGoogle+

Атанас Зафиров от международната конференция на сигурността на ЕС: Ясно заявих, че санкциите на Русия трябва да паднат

Атанас Зафиров от международната конференция на сигурността на ЕС: Ясно заявих, че санкциите на Русия трябва да паднат

Депутатът от БСП Атанас Зафиров взе участие в Междупарламентарната конференция за общата външна политика и политиката на сигурност и отбрана на ЕС.

В работата на конференцията взеха участие министри, евродепутати, депутати и експерти от страните-членки на Съюза, страни-кандидатки и други европейски органи, както и Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини.

В рамките на конференцията Зафиров проведе срещи с делегати от Гърция и Латвия, с които обсъди общи позиции по отношение приоритетите, перспективите и предизвикателствата пред Източното съседство на ЕС. Зафиров изрази пред тях и пред ръководителя на българската делегация остро несъгласие с квалификациите по отношение на Русия в предложените проектодокументи, както и потвърди позицията на БСП за отмяна на санкциите на ЕС срещу Руската федерация. В резултат на изказани мнения и становища, от окончателната редакция на документа отпадна изискването за възстановяване контрола на Украйна над Кримския полуостров, като необходимо условие за отмяна на санкциите.

Въпреки тази отстъпка, Зафиров изрази несъгласие с окончателния текст и не взе участие в неговото гласуване. В модулът за отбраната на Евросъюза и необходимостта от Бяла книга, Зафиров приведе примерът с модернизацията на словашките МиГ 29, като модел на съчетаване на национален интерес и съюзнически задължения. ”Къде минава границата между разумния компромис, в името на националната сигурност и укрепването на отбранителните способности и фанатичното робуване на идеологеми и догми”, попита Зафиров.

В края на конференцията, Атанас Зафиров поздрави министъра на външните работи на Словакия – Мирослав Лайчак, за изказаната от него позиция по отношение на санкциите, мигрантите и визовия режим с Турция и го увери, че за първи път чува толкова откровен и реалистичен изказ по посочените проблеми!
Източник: pik.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *