Бойчев: Законопроектът за горивата трябва да се бори с контрабандата, а не да преурежда отношения в сектора

Бойчев: Законопроектът за горивата трябва да се бори с контрабандата, а не да преурежда отношения в сектора

„Целта на законопроекта за горивата може да бъде само борбата с контрабандата и сивата икономика, а тя е първата стъпка към това- да има свободна конкуренция и ясни правила за всички“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Той подчерта, че към тези добри намерения трябва да бъдат въведени регламенти и правила, които ясно да важат за абсолютно всички. „По никакъв начин няма да приемем, че чрез този закон се преуреждат отношения в сектора. За това ще следим в текстовете между първо и второ четене“, категоричен е народният представител.

Бойчев припомни, че преди месеци в парламента се обсъди скандалът с информационната система на Агенция „Митници“ и стана ясно, че тази система е манипулирана или позволява да бъде.

„Това е системата, която трябва да следи и да измерва движението на горивата, което влияе пряко върху акциза и събраното ДДС. Моят извод е, че с тази система и това, на което сме свидетели, имаме по-скоро стремеж да се организира и контролира контрабандата“, коментира той.

Бойчев подчерта, че системата може да бъде контролирана само от най-високите нива в държавата и те казват кой и какво може да прави в страната.

Жельо Бойчев допълни, че законопроектът за горивата няколко месеца се върти между комисиите в НС. „Няма смисъл да приемаме закон, който да въвежда ред и правила в тази дейност, ако съответните министри и подопечните им агенти нямат намерение да го изпълняват.

Странно е въобще, че стигаме до обсъждане на такъв законопроект, без активната страна в него да бъде министерството, на което се вменява ангажимент да осигурява приходната част на бюджета, каквото е Министерството на финансите“, каза още Жельо Бойчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!