«
»
FacebookGoogle+

От БСП Атанас Зафиров: Срещу насилието над жени трябва да се борим с национално законодателство

От БСП Атанас Зафиров: Срещу насилието над жени трябва да се борим с национално законодателство

От БСП Атанас Зафиров:
Конвенцията се разглежда сега, за да се харесаме на Брюксел
„Истанбулската конвенция е спорен документ“. Това заяви пред БНР Атанас Зафиров, член на ИБ на НС на БСП. По думите му, документът за съжаление разделя българското общество, както и партиите в управляващата коалиция. „Кому беше нужно да се ратифицира конвенцията точно сега, това да е първият акт на МС за годината и за председателството.

Явно някой се престарава, за да се хареса на Брюксел“, коментира той. Социалистът подчерта, че едва 17 държави в ЕС са ратифицирали документа, и то с резерви.

Атанас Зафиров обясни, че зад безспорно благородната кауза за защита на жените от насилие, която БСП твърдо подкрепя, се опитват да се прокарат няколко фундаментални постановки: въвеждането на термина „социален пол“; въвеждане на спорно определение за пол и опит тези спорни постановки да бъдат включени в учебния материал на подрастващите.

Той подчерта, че позицията на БСП по тази тема е твърда и последователна.
Социалистът припомни, че през 2014г. Кристиан Вигенин, като външен министър, на въпрос в НС отговаря, че България не е съгласна с определението за пол в конвенцията и това е една от причините тя да не бъде ратифицирана.
„Правилното решение за справяне с насилето над жени и деца е да се търсят промени в националното законодателство, а не с подобни пожелателни документи“, обясни той. Според него, една голяма част от записаното в конвенцията съществува в националното ни законодателство, както и в редица международни документи, по които България е страна.
Източник: bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *