От БСП Атанас Зафиров: Срещу насилието над жени трябва да се борим с национално законодателство

От БСП Атанас Зафиров: Срещу насилието над жени трябва да се борим с национално законодателство

От БСП Атанас Зафиров:
Конвенцията се разглежда сега, за да се харесаме на Брюксел
„Истанбулската конвенция е спорен документ“. Това заяви пред БНР Атанас Зафиров, член на ИБ на НС на БСП. По думите му, документът за съжаление разделя българското общество, както и партиите в управляващата коалиция. „Кому беше нужно да се ратифицира конвенцията точно сега, това да е първият акт на МС за годината и за председателството.

Явно някой се престарава, за да се хареса на Брюксел“, коментира той. Социалистът подчерта, че едва 17 държави в ЕС са ратифицирали документа, и то с резерви.

Атанас Зафиров обясни, че зад безспорно благородната кауза за защита на жените от насилие, която БСП твърдо подкрепя, се опитват да се прокарат няколко фундаментални постановки: въвеждането на термина „социален пол“; въвеждане на спорно определение за пол и опит тези спорни постановки да бъдат включени в учебния материал на подрастващите.

Той подчерта, че позицията на БСП по тази тема е твърда и последователна.
Социалистът припомни, че през 2014г. Кристиан Вигенин, като външен министър, на въпрос в НС отговаря, че България не е съгласна с определението за пол в конвенцията и това е една от причините тя да не бъде ратифицирана.
„Правилното решение за справяне с насилето над жени и деца е да се търсят промени в националното законодателство, а не с подобни пожелателни документи“, обясни той. Според него, една голяма част от записаното в конвенцията съществува в националното ни законодателство, както и в редица международни документи, по които България е страна.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!