Facebook

БСП дава Ковачки на прокуратурата

БСП дава Ковачки на прокуратурата
„За месец юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа.

Един производител на банички и бюрек в Гърция, който ползва българска електроенергия, плаща по-ниска цена, отколкото производителят на банички до Съдебната палата”. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията.

По думите му всичко това е в резултат на начина, по който функционира пазарът на ток в България и изкривяванията, които се получават – излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електроенергия, произведена от българските централи, е по-ниска, отколкото в България. „Частен монопол, гарантиран от държавата, е равен на грабеж. В България има един човек, който в продължение на две години успя да монополизира целия пазар на електричество. Преди 2 месеца всички работодателски организации сезираха КЗК, че свързани с Ковачки дружества, производители на електроенергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение. Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия за електронергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електроенергия от „Топлофикация София”, каза още той.


Добрев коментира, че пет търговци, на три сесии на българската борса за електрическа енергия, са изкупили цялата свободна електроенергия от „АЕЦ Козлодуй”. „Няма съмнения, че петте търговци са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. Според г-жа Юлия Ненкова обаче този собственик не бил един и същ – собствениците били някакви хора от Сейшелите. След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, собственик на електроцентрали”, заяви Кирил Добрев. Той допълни, че за капак НЕК продава цялата електроенергия от ВЕЦ-овете пак на едно от тези търговски дружества. „Няма обаче доказателства, че това е така. За да „помогне” държавата, след като вече цялата електроенергия е в ръцете на един човек, решава, че може да пусне известни държавни мощности в почивка – спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1 или 3.

В този момент се получава изключително голям недостиг на електроенергия и се включва въпросният монополист, като цената на тока от 80-85-90 лева скача до нива от 180 лева, достигнати през месец юли, а август – в пикови моменти – над 200, 220 лева”, коментира още Добрев. Зам.-председателят на БСП посочи, че ревизираните печалби са милиони и каза, че от БСП са говорили много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи и че са искали неведнъж вкарването им в някакви норми, както и и разваляне на договори. „Американските централи продават своята скъпа енергия на 168 лева за мегаватчас. Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали електрическата енергия на 180. В пикови моменти – над 200. Такава абсурдна държава – няма, такова управление в енергетиката – няма”, категоричен бе Добрев.

„Всичко щеше да бъде „в рамките на нормалното”, ако този човек нямаше политически проект – „Лидер”, който навремето имаше и парламентарно представена група. На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ. Двама от тях станаха народни представители.

Само преференциите, които е дал „Лидер” със своите си служители, които са били в листата на ГЕРБ, са над 50 000 гласа. Опитахме се да направим засечка – колко гласа са получили ГЕРБ от „Лидер” на последните Европейски избори, в районите където те имат монополно положение гласовете са близо 50 000. Империята „Ковачки” притежава много други дружества, свързани със суровини, с които се снабдяват тези топлоелектрически централи. Там работят бели роби на ниски заплати”, посочи Кирил Добрев. Той цитира, че до 2017 година, публичната информация, която БСП имат е, че дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 милиона лева. 109 милиона от тях са за осигуровки, останалите са за концесионни такси.

„И това – докато 4 търговци правят милиони левове печалби само за месеци. Ощетява се НОИ, не се плащат осигуровки. За капак, само преди няколко месеца Ковачки пое управлението и на „Топлофикация София”, не без помощта на мнозинството в Общинския съвет в София, и изпълнителният директор е бивш негов служител. Договорите за изкупуване на електроенергия от „Топлофикация-София” сигурно нямате съмнения коя фирма ги прави”, заяви още Добрев.

„На друга пресконференция до края на месеца ще изнесем информация за това какво се гори в топлоелектрическите централи в Старозагорско, Бобов дол. Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата и накрая карат белите роби да гласуват за тях.

Същият този бизнесмен от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за „АЕЦ Белене”. Смятам, че абсурдите и безумията трябва да имат някаква граница – от БСП смятаме с този въпрос да занимаваме прокуратурата”, заключи Добрев.

Относно подготовката за предстоящите местни избори зам.-председателят на БСП заяви, че до момента са минали 70 конференции, които са утвърдили своите кандидати.

Той изрази мнение, че БСП ще покаже на българското общество изцяло ново поколение политици, градено и подготвяно през последните 4-5 години. Като пример за това Добрев посочи номинациите на млади народни представители, които ще участват в изборите наесен. Левицата ще се събере на пленум на  3 септември, на който трябва да се одобрят кандидатурите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!