«
»
FacebookGoogle+

БСП и Камарата на инженерите се обединиха против корупцията при обществените поръчки в строителство

БСП и Камарата на инженерите се обединиха против корупцията при обществените поръчки в строителство
Елена Йончева: Искаме да въведем европейски стандарти при строежа на пътища

„Искаме да бъде ясно- какъв е контролът на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство.

Тук нашата битка съвпада с тази на Камарата на инженерите. Всички искаме да въведем европейски стандарти при строежа на пътища и други големи обекти.“ Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева след среща с представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.


Тя добави, че и двете страни считат, че когато има добър контрол от страна на държавата при строителство, включително и на пътища, това означава, че ще има по-малко корупция, по-добро качество и по-голям шанс за фирмите да се конкурират.

„Нашата битка за проверка на пътищата и независима експертиза съвпада с виждането на Камарата за повече честност в сферата“, каза още народният представител. Йончева благодари на Методи Андреев, че подкрепя искането за независима експертиза на българските пътища в независима европейска лаборатория.

Тя добави, че това показва, че искането се подкрепя от граждани с различни политически убеждения – леви и десни. „Това е начинът, никоя власт да не се чувства безнаказана и да се строи качествено. Този контрол е в интерес и на строителите, защото те често  са вкарвани в схеми и трябва да се подчиняват на различни нередности, които съпътстват целия инвестиционен процес“, каза още Елена Йончева.

Методи Андреев:  Пълният инженеринг е фундаментът на корупцията в сферата на строителството

„Въпросът с пълния инженеринг достигна предела си и е фундаментът на корупцията в сферата. Общественият интерес няма как да бъде защитен в тази ситуация“. Това каза Методи Андреев, член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Той добави, че участниците в инвестиционния процес и строителството трябва да бъдат независими, защото иначе се получават некачествени и скъпи обекти. „Въпросът трябва да бъде решен с пълен консенсус в този парламент, ако искаме да бъде защитен общественият интерес. Не казваме, че всички строители злоупотребяват, но има хора, които се изкушават и го правят“, каза още Андреев.

Представителите на Камарата обясниха, че не искат категорична забрана на пълния инженеринг, а независимост на проектното решение от строителя. Те добавиха, че такъв тип поръчка може да има само при строежа на нов тип обекти, които досега не са изпълнявани у нас.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!