«
»
FacebookGoogle+

БСП: Подкрепяме ветото на президента. Чрез предлаганите промени се цели намеса в дейността на държавния глава

БСП: Подкрепяме ветото на президента. Чрез предлаганите промени се цели намеса в дейността на държавния глава
Таско Ерменков: Управляващите целят гъделичкане на самочувствието и намеса в правомощията на президента

„БСП подкрепя ветото на президента. Мотивите които е изказал при връщането на Закона за отбраната и въоръжените сили са аргументирани и верни“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП за България и зам.- председател на Комисията по отбрана Николай Цонков по време на дебатите по ветото на президента в пленарна зала.

По повод на първия мотив на държавният глава за постоянният секретар на отбраната, той обясни, че секретарят съчетава гражданско-военната експертиза и изразява в тази длъжност модела на интегриране между Генералния щаб на отбраната и Министерство на отбраната.


„Въведените в законопроекта на управляващите нови изисквания целят да ограничат редица категории лица и да дискриминира по този начин, и да ограничи тези, които биха искали да участват в конкурсната процедура“, обясни той.

По думите му статутът на постоянния секретар е уреден в закона за отбраната, за да бъде той най-подходящият и да може да изразява мнението както на гражданската, така и на военната експертиза пред министъра. Цонков подчерта, че ако не се справя с тази негова функция, той може да бъде освободен.

Депутатът обясни, че друг мотив е, предложението след процедура по удостояване на висшия  команден състав с висши офицерски звания, те да бъдат представяни пред комисията по отбрана.  „Това е ненужна процедура и смесване на властите“, заяви Николай Цонков.

Николай Цонков: Мотивите на президента са напълни верни

„Мотивите на президента доказват безсмислеността на това, което се предлага. В чл. 136 от Закона за обрана и въоръжените сили се определя какво е висш команден състав и как се произвеждат генералите и че това става по предложение на МС, с указ на президента.  Когато се въвежда представяне на някой където и да било, законово се въвежда нов етап в цялата тази процедура“, заяви народният представител Таско Ерменков.

„В мотивите ясно е записано, че този етап е безсмислен и няма логика. Всичко вече е приключило и едно явяване в комисията  е гъделичкане на самочувствието и опит за намеса в правомощията на президента да издава укази и ние някак си да кажем: „Виж какво, не си единствен в този процес“, подчерта социалистът.

Петър Витанов: НС е основен длъжник на гражданското общество

„Българското законодателство в областта на отбраната и сигурността, изграждано през последните 25 години, е едно от най-противоречивите в сравнение с останалите клонове на правото“, заяви депутатът от ПГ на левицата Петър Витанов. По думите му НС е основен длъжник на гражданското общество, защото не успя да създаде достатъчно демократични правни норми, процедури и добри практики в управление на сектора за сигурност и в частност в осъществяване на парламентарния контрол.

„Решението да се представят пред комисия висши военни след удостояването им с военни звания е конюнктурно и с нищо не допринася за демократичния контрол върху службите за сигурност и отбрана, и не поражда правни последици“, заключи Петър Витанов.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Мотивите на президента са напълни верни

„БСП подкрепя ветото на президента. Мотивите които е изказал при връщането на Закона за отбраната и въоръжените сили са аргументирани и верни“. Това заяви народният представител от ПГ на #БСПзаБългария и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков по време на дебатите по ветото на президента в пленарна зала. По повод на първия мотив на държавният глава за постоянният секретар на отбраната, той обясни, че секретарят съчетава гражданско-военната експертиза и изразява в тази длъжност модела на интегриране между Генералния щаб на отбраната и Министерство на отбраната. „Въведените в законопроекта на управляващите нови изисквания целят да ограничат редица категории лица и да дискриминира по този начин, и да ограничи тези, които биха искали да участват в конкурсната процедура", обясни той. По думите му статутът на постоянния секретар е уреден в закона за отбраната, за да бъде той най-подходящият и да може да изразява мнението както на гражданската, така и на военната експертиза пред министъра. Цонков подчерта, че ако не се справя с тази негова функция, той може да бъде освободен.

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 19 октомври 2017 г.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

1 comment

  1. Augustus Lear Reply

    I was just looking for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!