«
»
FacebookGoogle+

БСП подкрепя исканията и протеста на хората с увреждания

БСП подкрепя исканията и протеста на хората с увреждания
Изцяло подкрепяме справедливите искания в протестната нота на национално представителните организации на хората с увреждания и протеста им днес.

Това заявиха в официална позиция от БСП. В нея се казва, че според предложената и засега отложена от кабинета реформа в ТЕЛК част от хората с намалена работоспособност над 50% ще получат отказ за получаване на пенсия за инвалидност, а друга част ще получават частичен размер на пенсията.

Пристъпва се към ограничаване на права при липса на реална възможност за трудова и социална интеграция на хората с увреждания, подчертаха от левицата.


Поради неспособността правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания. С предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола, смятат още социалистите.

Според тях предложената концепция не решава основните проблеми на хората с увреждания и оставя редица неизяснени въпроси. Тя има неясен характер, без времеви хоризонт и цели по-скоро икономии на финансови средства. Не се отговаря на възловия въпрос – какви права ще ползват хората с увреждания след разделянето на експертизата и как те ще бъдат гарантирани.

Децентрализацията ще доведе до затруднение и увеличение на администрацията, а не до улеснение за хората с увреждания. Не е ясно как държавата ще се ангажира с предоставяне на условия за реално работно място и доходи от труд за хората, получили експертиза за своята работоспособност и лишени изцяло или частично от инвалидни пенсии.

Лишаването, изцяло или частично, от инвалидна пенсия, без гаранции за възможност за цялостна интеграция – достъпна среда, адаптирани работни места, достъп до съвременни и ефективни социални услуги, адекватни нива на добавките за социална интеграция, е просто стремеж за търсене на икономии, за ограничаване на разходи от една от най-онеправданите социални групи, се казва в позицията на БСП.

Не се отчита острата необходимост от продължаващо лечение и рехабилитация за стабилизирането на здравословното състояние на освидетелстваните лица. Положението на хората с увреждания по-скоро ще се влоши, смятат социалистите.

Според тях „отдавна ГЕРБ манипулират общественото мнение, че броят на инвалидите в България е много голям“, а управляващите са стигнали дотам – „да противопоставят големи обществени групи и да обещават бъдещо увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст само след намаление на броя на инвалидните пенсии“.

Реалността е друга, в България хората с увреждания са около 8 процента, при 16 процента средно за ЕС, пише още в позицията на БСП.

Днес хора с увреждания се събират пред Министерски съвет, за да протестират, въпреки отмяната на реформата. / dir.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

календар
календар


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!