«
»
FacebookGoogle+

БСП предизвика разискване в парламента за трансплантациите в България

БСП предизвика разискване в парламента за трансплантациите в България
Проф. Георги Михайлов: Въпросът за нивото на трансплантациите у нас стои от много години, надявам да бъде решен скоро

След питане от народните представители от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов, доц. Георги Йорданов, Илиян Тимчев, проф. Анелия Клисарова, Валентина Найденова и Георги Гьоков към министъра на здравеопазването, левицата предизвика дебат в парламента за трансплантациите в България

Народният представител проф. Георги Михайлов заяви, че извършването на трансплантации у нас показва и нивото на здравеопазването в страната. Той добави, че историята на трансплантологията има дълбоки корени в България, затова този въпрос има огромно значение за чувството на сигурност. Народният представител каза още, че данните за броя на трансплантациите, които представя България са абсолютно неудовлетворителни през последните няколко години, при положение, че имаме чудесно подготвени екипи. „Въпросът за нивото на трансплантациите у нас стои от много години и се надявам да бъде решен в най-скоро време“, коментира Михайлов. Той попита- каква е визията на министерството за развитието на трансплантациите в България и добави, че от повече от 10 години в ЕС съществува система за акредитация за клетъчни трансплантации, която много скоро ще постави непреодолими проблеми към българския трансплантационен център.


В проекта на решение, внесен от левицата е предложено Народното събрание да възложи на министъра на здравеопазването в срок до 01.04.2019 г. да представи в парламента: анализ на трансплантационната дейност в България,  текущото състояние, проблеми, перспективи, както и план за действие с разписани ĸoнĸpeтни задачи, за да стане Република България пълноправен член на Евротрансплант.

Подписалите се 64 народни представители от левицата искат още министър Ананиев да предостави  национална програма за промоция на дарителството на органи, клетки и кръвни продукти, изработена на базата на междуинституционално сътрудничество, както и необходимите промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и осъвременен стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!