БСП предложи въвеждането на прогресивно подоходно облагане и намаляване на данъците на работещите семейства с 50лв. на месец за всяко дете

БСП предложи въвеждането на прогресивно подоходно облагане и намаляване на данъците на работещите семейства с 50лв. на месец за всяко дете
Драгомир Стойнев: Всички тези мерки ще донесат допълнителни приходи в хазната от 1.6 млрд. лв

„Положението в страната е изключително тежко. Ние сме най-бързо изчезващата нация в Европа, демографската криза е изключително остра. Затова предлагаме за всяко едно дете в семейството да се намалява данъкът с  по 50 лв. на месец”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Той добави, че тази мярка ще се прилага само за работещите родители, а не за тези, които живеят на помощи. Стойнев каза още, че това е една реална стъпка към подпомагане на българските семейства и създаването на модерна данъчна система със семейно подоходно облагане. „Плоският данък изживя своето време, той не можа да допринесе за ограничаване на сивата икономика, виждаме и ефекта върху чуждестранните инвестиции”, обясни народният представител.

„Ние предлагаме данъчната ставка на хората, които получават до 3900 лв. да остане 10%. Това означава, че за 2 185 000 трудещи се данъците няма да се увеличат”, обяви Драгомир Стойнев. Той добави, че за 50 000 българи, получаващи над 3900 лв, скалата се увеличава. „8155 души получават месечни доходи над 9 000 лв., тяхната данъчна ставка ще бъде по-висока от тази на хората, които получават минимална работна заплата. Това е справедливо”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП. Той добави, че социалистите считат, че е дошъл моментът за хармонизация на данъчната ни система с тези в ЕС, каквито са и препоръките на партньорите ни. „Всички тези мерки ще донесат допълнителни приходи в хазната от 1.6 млрд. лв.”, обяви Драгомир Стойнев.

Румен Гечев: Няма нито един разумен аргумент България да не премине към прогресивно данъчно облагане

„Няма нито един разумен и логичен аргумент България да не премине към прогресивно данъчно облагане“, заяви народният представител от ПГ на левицата проф. Румен Гечев. Той подчерта, че по данни на Евростат страната ни е с най-висок коефициент на Джини и най-голямо социално разслоение.  По думите му коефициентът е  33,4 през 2009 г, когато ГЕРБ идва на власт, а за 2018 г, по предварителни разчети, той ще бъде 40,2, което показва значително влошаване на равенството на разпределение на доходите у нас. „Няма по света контрааргумент, че плоският данък усилва социалната поляризация“, обясни той. Проф. Гечев подчерта, че другите страни, минаващи също през преход като нас, имат показатели равни или по-добри от средния за ЕС. „Корупцията върви с бедността. Също по данни на Евростат сме най-бедната държава, с най-голямото социално разслоение и  най-голяма корупция“, подчерта той.

Румен Гечев заяви, че БСП предлага прогресивно данъчно облагане, което е господстващо в над 90% от страните членки на ООН. „Не искаме нашата страна да остава в социално разслоение, характерно за страни с плосък данък, като Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан и Монголия. В страните с евроатлантически ценности нещата са съвършено различни“, коментира той. По думите му трябва да се спре и митът за ролята на ниските данъци за привличане на инвестиции. „Чуждите инвестиции са трагични – 60-70 % по-малко тази година, спрямо миналата, 14 пъти по-малко от 2017г., а на човек от населението – най-малко в ЕС. 250 млн. лв. напускат България и са отишли към страни с високи данъци, защото имат по-добри бизнес условия“, заяви проф. Румен Гечев.

Крум Зарков: Данъчната ставка не трябва да е еднаква за всички, заради нивата на бедност в България, които са раздиращи

„Данъчната ставка не трябва да е еднаква за всички, заради нивата на бедност в България, които са раздиращи”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. Той добави, че трябва да се възползваме от предимствата на ниската ставка, но и да не затваряме очите си пред други проблеми, раздиращи обществото. „50 000 души взимат високи заплати, но можем ли заради тях да си затваряме очите за онези 1 600 000 души, които взимат до 1000 лв. и 1 100 000 души, които работят за под 500 лв. на месец. Нека направим така, че чрез данъчната система да развиваме икономиката си”, каза още Крум Зарков. Народният представител коментира, че плоският данък не е достатъчен, за да привлича инвеститори, те се изтеглят от България заради цялостното функциониране на държавата. „Бизнесът има нужда не само от ниски данъци, но и от различни стимули за развитие”, добави Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!