FacebookGoogle+

БСП скочи на ГЕРБ: Искат да продължат безобразията и замитането на следите!

БСП скочи на ГЕРБ: Искат да продължат безобразията и замитането на следите!
БСП обвини ГЕРБ, че „зад благовидния предлог“ преследват свои цели с искането да се удължи животът на 43 Народно събрание, за да се приеме мажоритарният вот.
Такъв апел отправиха в неделя шефът на депутатите на управляващата партия Цветан Цветанов и зам.-председателят на парламента Димитър Главчев.

Според депутата от БСП Атанас Зафиров правилата за това кога президентът ще разпусне парламента и ще назначи служебно правителство, са ясно разписани в Конституцията. Зад това прозира един друг стремеж – да се удължи, колкото може повече, животът на това правителство, за да продължат безобразията, свързани със скандалните сделки в последния момент на това правителство, а и не само тях, категоричен е Зафиров.

„За мен аргументът на ГЕРБ е удължаване на живота на това правителство, за да продължат безобразията и да се заметат следите“, отсече депутатът. Зафиров е категоричен още, че този парламент няма необходимото технологично време, за да промени избирателната система и да направи районирането за мажоритарен вот.


Управляващите в оставка продължават да раздават плажове на близки фирми

„Сериозно сме разтревожени от продължаващата настойчивост, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни и атрактивни плажове на фирми, близки до управлението. Това се прави явно с идеята- част от парите  да бъдат върнати под някаква форма и да бъдат използвани в предстоящите предсрочни парламентарни избори”, заяви на Атанас Зафиров. По думите му, управляващите създават усещането, че искат да осребрят участието си във властта и в последната секунда. „На 29, 30 и 31 декември са развалени концесии и са насрочени петгодишни търгове за нови атрактивни плажове, сред които е и този в Слънчев бряг – Север”, посочи депутатът.

Всичко това се прави със сгрешена формула за изчисление, обясни Зафиров и добави, че участниците в процедурата са получили по имейл подменени документи. На практика силно е скъсен законовият срок по процедурата. Народният представител изреди пред медиите много от извършените нарушения. „Излязоха публикации, че експертите от Министерството на туризма са отстранени за сметка на външни представители”, каза още Атанас Зафиров.

По думите му при отварянето на пликовете е допусната груба злоупотреба, която толерира двама от участниците в търга, които дори са имали липсваща документация, но е било преценено да продължат за участие. „Има нарушение на целостта на плика на единия участник. Освен това проверка в Търговския регистър за една от двете фирми ще покаже изключително интересна биография на единия от собствениците”, добави Атанас Зафиров. Той информира медиите, че в момента върви подписка на експерти от бранша, които настояват тази опорочена процедура да бъде прекратена и да се търси отговорност от виновните.

Специално за плажа Слънчев бряг – Север, Зафиров посочи, че на 30 декември е обявена процедурата за петгодишен търг. „През 2015 година регионалният министър Лиляна Павлова внася в МС решение за прекратяване на действащата по това време концесия. След като престоява известно време това решение, правителството в един момент гласува един друг текст, който дава още един шанс на концесионера да поправи нарушенията си до 1 юли тази година. Тогава МС казва, че дори и да не изпълни предписанията, концесионерът ще остане във владение на плажа до края на септември. Веднага след това единият от собствениците от фирмата концесионер обявява, че влиза като собственик в закъсалия отбор на Ботев и попада в една дълга редица от хора, които са задължени на властта и почва да спонсорира футболни клубове. Проблемите му обаче започват, когато спира да плаща този своеобразен футболен рекет”, информира Зафиров. Според него се създават възможности следващият концесионер на плажа да слага цени на шезлонги и чадъри, както прецени за добре.

Манол Генов: Темпото на  свършеното дотук по новия ред на концесиониране на плажовете е на отегчена камила

„Темпото на  свършеното до тук по новия ред  на концесиониране на плажовете може да се сравни със  скоростта на отегчена камила, на която все й все тая къде е краят на пустинята”. Това заяви пред журналистите депутатът от левицата Манол Генов.

По думите му забързването на темпото на Министерство на туризма говори за едно- да може да бъдат изпълнени предварително поети ангажименти. Той обясни, че повече от година и половина след прехвърляне на режима на стопанисване на  плажовете от Министерство на регионалното развитие към Министерството на туризма,  свършената работа се равнява на нулата. „Обричането на следващия туристически сезон на хаос е повече от обещаващо. Министърът на туризма  вероятно се успокоява, че си върши работа, като се заплашва този и онзи концесионер с прекратяване на концесията, с финансови санкции- но нека по-добре обясни на обществото какво е свършено”- заяви социалистът. По думите му очакванията са били поне осемте нови концесионни процедури за плажовете да бъдат завършени, а до момента няма  финализирана нито една.

Според него, ако се работи с такова темпо- всичките 60 такива концесии, каквито са били намеренията, ще бъдат довършени за около 8 години. „Какво се свърши за обещаното категоризиране на плажовете, така че те да са реално достъпни за различни групи хора-нищо. Имаме едни предложения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ,внесени в МС в последния момент”, заяви Генов. Той попита и какви процедури биха гарантирали  ниските цени, така че да се гарантира достъпност до плажните екстри на всички групи хора и какво е направено, за да се изчисти усещането у хората, че средата на този бизнес е тъмна, силова и съмнителна.

Манол Генов бе категоричен, че за да се нормализира ситуацията  по концесионирането на плажовете, трябва експедитивна, професионална и законово грамотна работа,а не обслужване на отделни интереси под натиска на този или онзи.

По темата за ТОЛ системата- Генов заяви, че параметрите на поръчката  са за около 200 млн. лв. вложения и създават прецедент в Европа с голямата дължината на пътищата, които да са платени – 800 км. магистрали, 2000 км. първокласни пътища, 4000 км. второкласни пътища и 8000 км.  третокласни.  Според него предложението за смесена система е логично – електронни винетки за по-ниските класове автомобили, като се отчита и по-голямото замърсяване на околната среда от по-големите автомобили. Той подчерта, че информацията която ще постъпва в тази система е елемент и на национална сигурност.  По тази причина според него системата трябва да се експлоатира от държавата, още повече че прогнозните приходи са между 800 млн. лв.  и над 1 млрд. лв.

Източник: epicenter.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!