БСП слага край на шуробаджанащината със закон за държавните и общински предприятия

БСП слага край на шуробаджанащината със закон за държавните и общински предприятия

Кирил Добрев: Ако БСП води компроматна война, защо тогава в ГЕРБ валят оставки?

„ Ако БСП води компроматна война, защо тогава в  ГЕРБ валят оставки?“ Това попита Кирил Добрев, зам.-председател на БСП, по време на пресконференция в централата на партията. Той засегна и темата за двойните стандарти. „Защо си отиде депутатът Живко Мартинов, а Делян Добрев остана?

Защо няма всенародна любов за Антон Тодоров и май ще си отиде утре, а Делян Добрев пак ще остане?“, риторично попита Добрев и отговори: „Защото има едни депутати, които са по-скъпи от други“. Според него Валери Симеонов вече не е проблем на премиера, а е национален проблем.

„Неговите думи бяха далеч по-силни и далеч по-изпълнени със съдържание от тези на Тодоров“, каза още Добрев. По неговите думи табличките вече са оформени в сигнали и са десетки. Той спомена връзка между общински съветник от ГЕРБ с общински фирми във Велинград. „Ще оставя думата на г-н Цветанов. Той често ходи във Велинград – СПА, релакс. Може покрай тези неща да е наясно. Ако не знае, ще му опресня паметта след няколко дни. Парламентарната група на ГЕРБ за роднинското участие в бордовете- проблемът е там, че всичко започва от ръководството на НС и свършва с редови депутати от ГЕРБ“, коментира Добрев. Той припомни, че всичко е започнало от кампания на БСП „Не на страха“, стартирала лятото, когато депутат от ГЕРБ рекетираше и притискаше защитен свидетел на прокуратурата. „Оттогава досега са стотици сигнали“, каза още той.

Кирил Добрев коментира и участията в медиите на народни представители от ГЕРБ, които представят аналогични схеми на тези на БСП. „Най-скандалната“ е Каварна. Втора братовчедка на кмета – Виктория Керчева, е председател на финансовата комисия“, обясни Добрев. Той показа протокола от Общинския съвет, с който е избрана за този пост с 10 гласа – „за“, 4 – „против“ и 2 – „въздържали се“. Добрев поясни и че БСП има 7 общински съветника. Зам.-председателят на БСП коментира и обвиненията на бившия кмет Цонко Цонев, свързани с фирма за чистота, като подчерта, че договорът е подписан именно от него. „Протестират за средства и злоупотреби, а бюджетите на г-жа Ставрева се приемат с 15 гласа „за“, няма „против“ и „въздържали се“. Всичко, което се случва в община Каварна, е подкрепено от ГЕРБ“, категоричен е Добрев.

„Най-голямата перверзия е Брегово. Фонд „Работна заплата“ на общината е колкото месечния доход на семейство Ненкови. Да сравнявате шеф на борд, 28-годишен, с шофьор на катафалка, е меко казано перверзия“, каза още Кирил Добрев.

 Драгомир Стойнев: Спирайки шуробаджанащината и корупцията, ще дадем тласък на българската икономика

„Силата на БСП е в нейната последователност. Отново внасяме законопроекта за регламентация на управлението на държавни и общински предприятия с над 50 % държавно или общинско участие“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той припомни, че предишния път законопроектът е бил отхвърлен, но БСП държи на него и той е бил част от предизборната й програма.

„Надявам се най-накрая този законопроект да бъде приет. Така ще се регламентира начинът, по който ще бъдат избирани членовете на управляващите органи в държавните и общинските предприятия, особено във вторите, защото там става най-голямата корупция, която захранва и съответния политически местен елит на ГЕРБ“, обясни социалистът.

По думите му за левицата е важно на тези постове да има знаещи, можещи, компетентни хора, професионалисти, доказали се в своята сфера и които заемат съответния пост единствено и само след конкурс.

Според него тези хора трябва да могат да бъдат сменяни, само ако не изпълняват бизнес -плана, който е залегнал при тяхното назначение, а не при смяната на съответния министър.

„Заради скандалите, които са на дневен ред за шуробаджанащината, ние ще дадем светлина на един законопроект, който има една много по-голяма цел – да изведе държавните и общински предприятия на това ниво, на което са те в целия ЕС“, заяви Стойнев и подчерта, че само в България тези предприятия формират 10% БВП и създават 10% от заетостта, а за държави като Франция те са около 30%.

Той коментира, че тези предприятия трябва да работят само и единствено на пазарен принцип, с професионално ръководство, а не да заминават в чужбина, защото трябва да бъде назначен поредният партийно лоялен некадърник.

По думите му неслучайно нямаме и мултинационална фирма, която да създава пазари в съседните държави.

„С предлагания от нас закон ще помогнем на държавните и общинските  предприятия и те ще могат да осигурят ресурс както за общините, така и за държавния бюджет. Така спирайки шуробаджанащината и корупцията, ще дадем тласък на българската икономика“, заключи Драгомир Стойнев.

За Вас предаде информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!