«
»
FacebookGoogle+

Валери Жаблянов: БСП ще подкрепи стачните действия на работниците в Стомана – Перник

Валери Жаблянов: БСП ще подкрепи стачните действия на работниците в Стомана - Перник

Валери Жаблянов:  Ние сме за социална справедливост, категоричен е социалистът

„В „Стомана” – Перник са едни от най-тежките трудови отношения, които съществуват в България и остават скрити зад лакираната повърхност на българската политика и лакираните изявления на министър-председателя”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов пред журналисти в парламента. Той обясни, че от два месеца гръцката групировка „Виохалко”, която е инвестирала в областта на стоманодобива и металообработването, е наела 200 души частни охранители в завода „Стомана” в Перник, за да потуши недоволството на работниците, които са принудени да работят по 36 часа без прекъсване. „Те получават заплати между 400 лв. и 600 лв, за да може да се разправи с представителите на синдикатите и в същото време през друга фирма от групировката да източват предприятието „Стомана-Перник”, което години вече е на загуба”, подчерта той. Според него това са въпроси, които би следвало да интересуват на първо място министър-председателя, който твърди, че парите в България ще дойдат от увеличеното събиране на данъци. „От кои данъци ще се съберат парите – от заплатите, които получават работниците в „Стомана” или пък ще се занимавате събирането на данъци от фирмата, която изнася печалбата”, каза още народният представител.


Той се обърна към агенцията по защита на труда и настоя да освободи ръководството на агенцията в Перник, което е извършвало формални проверки в предприятието и което крие фактическия размер на трудовите злополуки. „Хората губят крайниците си, които се записват като битови злополуки. Работниците са принуждавани един по един да подписват договорите за освобождаване, под натиска на административната принуда на мениджмънта на предприятието”, допълни Жаблянов.

Той посочи, че двуседмичните протести не са дали резултат, а кметът на ГЕРБ в Перник не е предприел никакви действия, независимо, че са засегнати жизнени интереси и животът на гражданите на Перник, които са работници там. „Искаме да бъдат извършени истински проверки на място и да се констатира истинското състояние в предприятието”, категоричен е депутатът от левицата. Той уточни, че от 1500 души преди 2 години в момента съставът на завода е 1000 души, като продължават да произвеждат по същия начин с два пъти по-малко работници.

Народният представител от левицата подчерта, че въпросът ще бъде поставен в пленарна зала на вниманието на министъра на икономиката с настойчивото искане да се възстановят уволнените работници на работа, които са около 60 човека. „Уволнени са две смени, а останалите са принудени да поемат тяхната работа. Ще настояваме заплатите на работниците в металургията да бъдат поне над средния размер за страната. Не знам дали Борисов е влизал в металургично предприятие, за да му стане ясно как може да се работи за 400 лв. в българската металургия”, коментира той.

Според него българските граждани са експлоатирани в робски условия от чужди инвеститори. „Работниците повече не могат да чакат. Те са готови на протестни действия и ще получат подкрепата на БСП, за да защитят труда си”, заяви Жаблянов. Казаното от народният представител беше потвърдено и от лидера на синдиката в предприятието Красимир Митов.
Източник: bsp.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!