«
»
FacebookGoogle+

Валери Жаблянов: Политическата фигура на Димитър Благоев не се изчерпва с мащаба на България

Валери Жаблянов: Политическата фигура на Димитър Благоев не се изчерпва с мащаба на България
„Истински се вълнувам, че представяме книга на чужд автор за български политик. Това говори за мащаба на фигурата на Димитър Благоев – на основателя на БСП.

Политическа фигура, която не се изчерпва с пределите на България. Партията, която е създадена преди 127 години, е партия, която има дългосрочна цел във времето – партия на социалното преустройство, партия с неизлечими социални и политически ценности, която може да обедини около тях най-широките обществени слоеве.”

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Валери Жаблянов по време на представянето на книгата на Мерсия Макдермот „Ален мак самотен” в Художествената галерия в Габрово.  Той обясни, че книгата не отразява просто събития от жизнения цикъл на Благоев.


„Тази книга съдържа най-характерните и мъчителни за нашата партия моменти”, обясни Валери Жаблянов. Според него в творбата на Макдермот човек може да бъде грабнат веднага от актуалността на въпросите, които се съдържат в нея. „И днес си задаваме въпроса- кои са хората, които ще следват социалистическата партия в днешна България.

Кои са хората, които могат да повярват в един бъдещ социализъм? Защото алтернативата за която ние говорим и която  представяме е нищо друго, освен преустройство на сегашния социален ред, към едно по-хуманно общество със социално начало, повече солидарност, справедливост и разбирателство”, заключи Валери Жаблянов

„Не можех да не издам книгата на Мерсия Макдермот” това каза Христо Георгиев – издател на биографията. Той благодари на хората, които са помогнали да се случи издаването на произведението. Той сподели интересен факт за погребението на Дядото. „Много хора спорят колко хора са присъствали тогава. Едни твърдят, че са били 50 000, а други 200 000 души. Такова погребение не е имало преди, няма да има и занапред. То е показателно за великата фигура на Благоев”, каза издателят на книгата.

С нашата поговорка: „Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите”, Мерсия Макдермот обясни мотивацията си за написването на книгата си за Благоев в свое видеообръщение. „Аз бих желала моите читатели навсякъде- в Англия, България и другаде не само да се информират за българското минало, а да се вдъхновяват от подвизите на моите герои. Да намират всичко в идеите и дейността на тези герои, които им звучат актуално и което ще им бъде поучително и полезно в сегашните борби за мир, свобода, човешки права и други блага”, каза г-жа Макдермот.

„Много голяма част от дейността на Димитър Благоев и това, което Мерсия Макдермот пише в книгата си, е свързано и със списание „Ново време” Това каза евродепутатът от групата на социалистите и демократите в ЕП Георги Пирински. „Ще ви прочета това, което тя написа по повод 120 годишнината на списанието, като приветствие към всички негови читатели: За мен, като социалист и биограф на Димитър Благоев това, че неговото „Ново време” продължава да излиза е повод за радост и оптимизъм.

За всяко периодично списание, да продължи да съществува вече 120  години е забележително постижение, а за социалистическо- да успее да издържи в добри и лоши времена, е наистина чудесно постижение. По случай този достоен юбилей, отправям моите поздравления и най-сърдечни пожелания, свързани „Ново време.”

„Тази книга е посветена на основния двигател, основоположник на лявата идея. Аз съм горд, че тук ще бъде едно от първите представяния на книгата на Макдермот.” Това каза Николай Григоров, председател на областния съвет на БСП в Габрово. Той добави, че книгата е посветена на дядото, но е важно, какви наследниц на тази идея ще бъдат поколенията след това.

По време на представянето на книгата бе пуснат и отъс от филма „Мечтатели” за Димитър Благоев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

календар
календар


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!