Весела Лечева: Спортът не се нуждае от рестрикции и ограничения. Спортът се нуждае от държавна грижа и подкрепа

Весела Лечева: Спортът не се нуждае от рестрикции и ограничения. Спортът се нуждае от държавна грижа и подкрепа
„Спортът не се нуждае от администрация и рестрикции. Спортът се нуждае от държавна грижа и подкрепа”.

Това каза Весела Лечева от парламентарната трибуна при разглеждането на Закона за физическото възпитание и спорта.

Тя допълни, че той  е дългоочакван от цялата спортна общественост. „На първо четене БСП  не подкрепи закона от гледна точка на философията, която предлага, защото няма да доведе до качествени промени. Спортът е основно социално право, така както е разписан в Конституцията.

Законодателят трябва да заложи мерки и условия за реализацията на това право. Ние сме за социален модел на спорта, а не комерсиален”, категорична бе Весела Лечева. Тя обясни, че ПГ на „БСП за България” е участвала с предложения между първо и  второ четене. „Спортът не е партиен, а национален и трябва да търсим консенсус за всички проблеми и предизвикателства, които да бъдат решени”, подчерта Лечева.

Тя обясни, че този закон е по- скоро административен. „Опасяваме се, че всички разпоредителни правомощия и функции са в ръцете на едно лице- министърът, без да има възможност за обществен контрол”, каза тя. Лечева припомни, че европейският модел на спора е много по- различен, като същност, отколкото сега приетия закон. Там водещи са спортните организации по отношение на взимане на решения за провеждането на отделните политики в спорта.

„С нашите предложения в този Закона за спорта се опитахме  да предотвратим възможността за административен произвол и ограничения”, отбеляза Лечева. Тя припомни, че голяма част от предложенията на БСП бяха приети, но отпаднаха и такива, като списъка с националните спортни обекти .

„Всичко това се случи без какъвто и да е дебат и дискусия от страна на управляващите и липса на отговор на зададен въпрос от наша страна- каква ще бъде  съдбата на спортните обекти като- Белмекен, Спорт Палас”, заключи Весела Лечева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!