В крайна сметка: Мая Манолова победи „частния” съд в правната комисия

В крайна сметка: Манолова победи „частния” съд в правната комисия
Мая Манолова: Нямаме нищо общо с предложенията на депутати, отричаха от арбитража. Имате!, заяви Данаил Кирилов

След драматично заседание на правната комисия омбудсманът Мая Манолова в крайна сметка удържа победа над частния арбитраж. Малко преди 19 ч., когато председателят Данаил Кирилов закри заседанието, депутатите-юристи бяха гласували най-важните промени в Гражданския процесуален кодекс почти така, както ги бе внесъл омбудсманът. С тях потребителските спорове се изключват от сферата на действие на арбитража, а съдът ще издава изпълнителни листове по техни решения само след проверка дали е спазен законът. Ако частните арбитри все пак са гледали спор с потребители, тези решения ще са нищожни и изпълнителни листове няма да се издават. Т.е. няма да се вземат пари от колекторските фирми. Едно от малкото дописвания, направено от депутатите, бе че вече решенията на арбитража ще отиват не само в Софийския градски съд, както е досега, но в окръжните съдилища по местонахождението на ответника (потребител).

Има шанс

За другата седмица остават още няколко текста, за да влезе проектът за второ четене в пленарна зала. Както вървят нещата, има всички шансове поправките, изключващи потребителските спорове от сферата на арбитражните съдилища, окончателно да бъдат приети от 43-о Народно събрание, преди то да бъде разпуснато.

Емоциите в залата на правната комисия обаче бяха нагорещени, стигна се дори до откровени обиди и то от „кавалерите” депутати към дамата Мая Манолова. После като с магическа пръчка тонът стана делови. И резултатът не закъсня.

Най-любопитен бе обаче сблъсъкът между омбудсмана и представителя на Асоциацията на арбитражните съдилища Драгомир Желязков. Както се оказа, той оглавява и частния съд на „Манастирски ливади” в София, изгледал 100 000 дела срещу потребители през 2015 г., по твърденията на Манолова.

Самият Желязков настоя на официалното наименование – Арбитражен съд-София към сдружение „Правна помощ и медиация”, с адрес „Манастирски ливади”.

De Fakto вече описа внесените от разноцветни депутати промени за второ четене, които вбесиха омбудсмана и като чийто автор тя посочи именно асоциацията на Желязков. С две думи тези поправки зачертават идеята колекторските фирми, изкупили вземания на битовите монополисти, вече да не пробутват делата си пред частните арбитражи, където осъждат гражданите често и за погасени по давност задължения, без те дори да разберат. И тези решения са окончателни.

400-500 недоволни граждани не са национален мащаб!

Драгомир Желязков се обяви срещу забраната да съдят потребители, настоя тази възможност да остане „при изрично съгласие на страните” и заплаши, че иначе и без това натоварената съдебна система съвсем ще издъхне. А и ще глътне още поне 129,5 млн.лв. държавни пари само за тези спорове.

Публиката остана втрещена от друго изчисление. Отричайки обвиненията на Манолова, че е налице масово осъждане на българите без право на обжалване и това е национален проблем, той обяви: за 2015 г. СГС е издал около 8500 изпълнителни листове по арбитражни решения, жалбите при омбудсмана били няколкостотин, в КЕВР – не повече от 10. „Става дума за 400-500 недоволни граждани, това ли е националният мащаб? Не е е възможно страна да бъде осъдена, без да разбере. Следва издаване най-малкото на изпълнителен лист от СГС, а ако няма уведомяване, СГС не издава изпълнителен лист. Не коментирам процедуррата за отмяна на влезли в сила арбитражни решения пред ВКС”, обяви Желязков.

Накрая каза: „Принципно сме против първоначалния проект, но част от внесените предложения за второ четене намираме за резонни” (тези от разноцветните депутати, които си приличат като две капки вода – б.р.).

Защо защитавате подобни структури? Предавате избирателите си!

Омбудсманът нападна: „Мащабите на бедствието са огромни, а извън съда на господина има 45 арбитражни съдилища в блокове, жилищни сгради, където кипи сериозен труд. Масово тези арбитражи са създадени от колекторски фирми, а известната колекторска фирма „СГ Груп” е създател на неговия съд. Във Варна арбитражът е на „ЕнергоПро”. Потребителите се задължават да подписват, че всички спорове ще се разглеждат от частния арбитражен съд – Варна. Злоупотребата с гражданите е колосална. 100 000 дела по 100 лева юрисконсултски или адвокатски хонорари, каква печалба е това? Това е проблем, който не касае 500 души. В повечето от тези съдилища няма съдебни зали, наемали били зали в хотели, те нямат процес! Защо са 8000 исканията за издаване на изпълнителния лист – защото арбитражите са заедно с колекторските фирми, които действат като мутри, принуждават хората да плащат и до изпълнителен лист се стига в крайни случаи!”

После Манолова се обърна към депутатите: „Не ви разбирам защо защитавате подобни структури. Ако подкрепите такива предложения, по-добре не приемайте закона, ще бетонирате такива като него (Желязков – б.р.).  Той защитава 10 млн.лв. годишно на гърба на хората! Предавате избирателите си”

Никакви предложения не съм инициирал, защити се Желязков.

Много лошо тръгнахте, госпожо Манолова!

В този момент депутатите от правната комисия наскачаха на омбудсмана.

Активен в нападките бе Хамид Хамид от ДПС. „Да ги изгоним и двамата! Много лошо тръгнахте, госпожо Манолова, държите се като старшина в казармата, ама ха! Говорите с народни представители в крайна сметка!”, разлюти се избраникът. И излезе. После се върна само да каже, че гласува „против” всички предложения на Манолова и окончателно си тръгна.

„Какво излиза, само вие в бяло?! На тези години няма да станете в бяло!”, грубо се включи съпартиецът Митхат Метин.

И Емил Димитров-Ревизоро от патриотите се прояви: „Искам да си създам мнение, изведнъж сега г-жа Манолова ми казва, че трябва да й се реши проблема, иначе ще съм виновен. Ще гласуваме или ще се надвикваме?”

Не моя проблем, на гражданите, опонира Манолова. Красота!

Да махнем емоциите

Духовете овладя председателят Даниел Митов. „Да махнем личното и емоционалното. Да търсим решение”, призова той.

И премина към откровения: „Аз помолих колегата Анна Александрова (ГЕРБ) да подпише предложението, то дойде от представители на арбитражните съдилища. Мислех, че ще увисне самотно”.  После сам разби на пух и прах идеите на арбитража.

Свежо, професионално и точно дойде изявление на адвокат Валя Гигова, признат специалист по гражданско право (доброволно останала за този дебат – тя бе дошла да защитава проект за Търговския закон – б.р.). „Говоря като адвокат, човек и гражданин. Арбитражите са изначално създадени за търговски спорове. Да, с промените в ГПК ще се натоварят съдилищата, но и държавата трябва да изпълни задължението си да осигури правосъдие. Срещу България в момента има процедура в ЕК, макар и още не наказателна, за съдебната защита на потребителите. Според мен, ще ни бъде наложено съдилищата в България ex oficio да се грижат за интереса на потребителите. И ако оставим арбитражите, те как ще го правят? Няма да го правят”, зашемети депутатите адвокат Гигова.

Накрая Мая Манолова го удари на шеговит реализъм,  като даде пример за безумията. „По действащия режим мога по искане на Омбудсманите пред арбитража да осъдя Данаил Кирилов от Групата на маймуните, а СГС да гледа само има ли решение и връчено ли е то на длъжника. Като връчването се удостоверява с два подписа, ако човекът не е открит!”

„Госпожо Манолова, какво съм ви направил?”, влезе в тона Кирилов.

На финала омбудсманът благодари на депутатите за решенията.
Източник: defakto.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!