„Галъп”: 76% от българите искат да не се бърза с новите избори правила

„Галъп”: 76% от българите искат да не се бърза с новите избори правила
76% от българските граждани предпочитат евентуални промени в изборните правила да се случат след повече обмисляне и без да се бърза. Това показа проучване на обществeното мнение, проведено и финансирано от „Галъп интернешънъл болкан”.

 

В изследването са участвали 805 души от цяла България, като са им задавани въпроси за базисни нагласи по важните текущи въпроси в любопитната политическа ситуация у нас.

 

С промените в изборните правила, които бяха зададени под формата на референдум на последните президентски избори, не трябва да се бърза, за да се направят разумно и да не настъпи хаос, смятат по-голямата част от българите. В същото време 21% предпочитат правилата да бъдат променени възможно най-скоро, за да се спази волята на народа.

 

Това показва, че българите не биха се възпротивили на по-продължително и внимателно обмисляне на изборните правила и процедури.

 

От „Галъп” са задали и въпроси по повод обвиненията срещу бивши и настоящи министри. 85% от анкетираните са чували за обвиненията, което показва висок обществен интерес по темата.

 

Над 70% одобряват, че Румен Овчаров е бил обвинен, близо 60% – че Делян Добрев и Петър Москов също са обвинени. Тепърва предстои да се види отношението към обвиненията за министъра в оставка Николай Ненчев.

 

Неодобрението към обвиненията е между 15% и 30%, като ясно си личат поддръжниците на съответните политически формации. Данните показват още общата нагласа на обществото е, че властта е корумпирана. Колкото по-дълго е участвал във властта даден човек, толкова по-високо е общественото неодобрение към него.

 

Близо 90% са съгласни, че с подобни обвинения трябва да се продължи. Почти две трети смятат, че когато става въпрос за правосъдие е по-важно то да бъде бързо. 48% са съгласни с твърдението „Не е важно да се спазва законът, важното е корумпираните да са в затвора”. Също толкова не са съгласни с това твърдение, а останалите не могат да преценят.
Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!