Генерал-майор Румен Радев: Санкциите срещу Русия трябва да паднат възможно най-скоро

Генерал-майор Румен Радев: Санкциите срещу Русия трябва да паднат възможно най-скоро
Генерал-майор Румен Радев е независим кандидат за президент на България, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от Българската социалистическа партия (БСП).

Роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като първенец на випуска. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ. Доктор на военните науки.

Ген. Радев е летец-пилот първи клас с над 1400 пролетени часа на самолети L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29. През 2009 г. е назначен за заместник-началник, а през 2014 г. – за командир на Военно-въздушните сили.

Две години по-късно подава оставка заради несъгласието си с политиката на настоящия министър на отбраната Николай Ненчев, която води до загуба на национален суверенитет.

Президентът представлява държавата в международните отношения. Ако бъдете избран, какво от политиката на предшествениците си бихте запазили и какво бихте променили?

Румен Радев: Ще работя за стабилност в международните ангажименти на България, но ще се опитам страната да заговори със своя глас в организациите, в които членува. Случаят с избора на генерален секретар на ООН беше христоматиен пример как правителството и президентът на България допуснаха страната да бъде инструментализирана в чужда схема. Националният интерес бе жертван, за да бъде обслужен чуждият. Това е недопустимо.

Кои са най-силните поддръжници на България в международната политика, къде бихте търсили партньорства, ако станете президент?

Р.Р.: България е член на ЕС и закономерно партньорските ни връзки със страните от съюза са най-силни. Но работата на президента е да разширява партньорствата с всички държави и международни организации.

Има ли нужда от промяна на досегашния политически курс на България спрямо Русия?

Р.Р.: Категорично. Отношенията с Русия не съответстват на историческите традиции и на потенциала на двете страни. Диалогът трябва да бъде възстановен на всички нива.

Какво смятате за санкциите по отношение на Русия – правилен ход ли са, трябва ли да бъдат прекратени и кога?

Р.Р.: Санкциите трябва да бъдат отменени. Те нанасят щети както на руската, така и на европейската икономика. В частност на българската. От санкциите не може да произлезе нищо добро. Що се отнася до въпроса кога, бих казал възможно най-скоро.

Какви са заплахите пред България в 21 век? Може ли Русия да бъде стратегически партньор на България в това бъдеще?

Р.Р.: Русия е стратегически фактор, дори в периодите на своята слабост. Заплахи като тероризмът и войнстващият ислямизъм са общи за България, Европа и Русия. Затова е необходимо задълбочено партньорство помежду ни.

Президентът трябва да бъде социален филтър на законодателството, което ощетява  правата и интересите на гражданите. Снимка: facebook.com/RadevRumenПрезидентът трябва да бъде социален филтър на законодателството, което ощетява правата и интересите на гражданите. Снимка: facebook.com/RadevRumen

Един от най-болните въпроси на деня е отношението към мигрантите. Какво, според Вас, е най-правилното краткосрочно и най-правилното дългосрочно решение? Русия като световен лидер по прием на мигранти след САЩ може ли с нещо да бъде полезна на България със своя опит в интреграцията на мигранти?

Р.Р.: Средносрочното решение е установяването на мир в Сирия и Ирак. Краткосрочното е в овладяването на миграционния поток с консолидирана европейска политика, засилена охрана на границата и пресичане на каналджийството. Днес потокът от мигранти е съставен предимно от хора, търсещи поминък; процентът на бежанците не е голям, а само те имат основание да търсят убежище.

Като върховен главнокомандващ на българската армия българският президент има тежката дума за отбраната на страната, заедно с министър-председателя. Смятате ли, че българската армия е в добра кондиция, има ли нужда от промени и какви? Какво мислите за възможен сблъсък между Русия и НАТО в региона и евентуално участие на България в конфликта?

Р.Р.: Военен сблъсък между Русия и НАТО би имал апокалиптични последици и трябва да бъде избегнат. Това е императив и не търпи никакви условности. Българската армия се нуждае от ред реформи, но българските военнослужещи заслужават адмирации за доблестната си служба.

Най-важният проблем в България, преди мигрантите и армията обаче е бедността. По данни на Евростат около 1/5 от българите са изложени на риск да изпаднат в бедност. Какво решение може да предложи държавният глава на тази вътрешна заплаха за националната сигурност? Може ли икономическото възраждане на България да способства за нормализация на икономическите отношения с Русия?

Р.Р.: Президентът трябва да бъде социален филтър на законодателството, което ощетява правата и интересите на гражданите. Нормализацията на отношенията с Русия не бива да зависи от икономическото възраждане на България. Това са процеси, които следва да протичат едновременно, защото взаимно се подпомагат.
Източник: bg.rbth.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!