Георги Гьоков: Въпреки оптимистичния доклад за интеграция на ромите, състоянието е трагично

БСП напусна пленарна зала на НС
Трябва и характер, и воля за прилагане на интеграционните мерки, а не страх да не бъде загубен електоратът!

„Отчетена работа много – резултати никакви! Въпреки оптимистичния доклад, трябва да признаем – напредъкът за интеграция на ромите е проблематичен, състоянието на интегрираността е повече от драматично, даже трагично“.

Това заяви народният представител от ПГ на БСП за България Георги Гьоков по повод доклада за интеграция на ромите.  По думите му отчитането на някакви дейности по Стратегията се представят като напредък по изпълнението интеграцията, но резултатът от някои дейности е единствено усвояване на средства.

Той обясни, че в доклада се открояват като важни направените стъпки за задържането и връщането на учениците в училище, но не става ясно колко от „върнатите“ в училище са завършили. Според него, въпреки че се говори за намаление на ромската безработица,  истинската картината все още е – изключително ниско присъствие на роми на пазара на труда.

Депутатът подчерта, че обществените нагласи не са в полза на интеграцията, а трябва от там да се започне – от промяна в обществените нагласи и консенсус за начина, по който ромите ще бъдат интегрирани, а такъв няма. „Нулевите резултати по интеграцията на ромите са заплаха за националната сигурност. Това е факт, над който трябва дълбоко да помислим!“, категоричен бе той

„В доклада за „ранните раждания“, които са един от сериозните проблеми на тази общност, има буквално пет реда и никаква визия какво да се прави. Няма и анализ- как се отразява на демографията на страната ни липсата на интегрираност в обществото на такава голяма малцинствена група“- заяви той. Според него, предвид динамичните помени в демографската картина на България, трябва да има сериозна промяна в Националната стратегия за интеграция на ромите, в нея са поставени грешни приоритети.

„Мисля, че управляващите не разбират сериозността на проблема или ако го разбират, не са способни да го решават“,  категоричен бе той.

„Време е да спрем да харчим пари и да кърпим с палеативни мерки. Нужен ни е нов модел за интеграция, който не изхожда от грешни позиции – трябва в центъра на стратегията да са проблемите на ромите и да отговорите на въпроса: защо те не искат да се интегрират“, препоръча той. Гьоков обясни, че няма да подкрепи приемането на мониторинговия доклад защото  е ясно, че интеграцията на ромите, се проваля и в доклада няма отговор защо; той е част от празното говорене и празното отчитане на резултати по проблема и е време да излезем от тях. „Трябва и характер, и воля за прилагане на интеграционните мерки, а не страх да не бъде загубен електоратът!“, заключи Георги Гьоков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!