Георги Гьоков към управляващите: Правите решителни крачки към премахване на защитите на пазара на труда

Георги Гьоков към управляващите: Правите решителни крачки към премахване на защитите на пазара на труда
ОП и ГЕРБ са си позволили да внесат предложения, които са силна проява на лобизъм

„Правите решителни крачки към премахване на защитите на пазара на труда“. С тези думи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков се обърна към управляващите в парламента.

Той добави, че  между двете четения на Закона за трудовата миграция народни представители от ОП и ГЕРБ са си позволили да внесат предложения, които са силна проява на лобизъм. „При приемането на това предложение, ще имаме увеличаване на квотата на наетите работници от трети страни.

В големите предприятия тя ще се увеличи на 20%, а за малките и средни на 35%. Никъде, обаче не се казва, че тази квота е за висококвалифицирани кадри. Може да са и общи работници“, заяви народният представител.

Той добави, че делът на малките и средни фирми в България е огромен, а през последните 18 месеца само 10 работодатели са поискали да наемат работници от трети страни. „Това не показва потребност за промяна в законодателството.

Няма и доказателства, че България няма кадри, които да запълнят тези места“, категоричен бе Гьоков.

Той добави, че в момента безработните у нас са около 250 хил. души, а обявените места са около 15 хил.  „На българския бизнес не му е нужна работна ръка от трети страни, има опит за трудов и социален дъмпинг в България“, категоричен бе той.  Социалистът заяви, че вместо да се дадат нормални заплати и да се върнат българите, които работят в чужбина, се вкарва евтина работна ръка, която работи за възнаграждение в пъти по-ниско, отколкото в Европа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!