«
»
FacebookGoogle+

Георги Гьоков: Политиките за възрастните хора в България са неадекватни

Георги Гьоков: Политиките за възрастните хора в България са неадекватни
„Застаряващото население е световен процес, който се превръща в проблем. Най-бързо застаряващият континент е Европа, а се очаква до 2050 г. 35% от населението на континента да е над 60 годишна възраст“.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

Той предложи проектът за Закон за възрастните хора, изготвен от БСП, да влезе в седмичната програма на парламента. Народният представител добави, че в България хората над 60 годишна възраст са 26-27% и страната ни се нарежда на 4-то място в света след Япония, Италия и Германия, по данни на ООН.


„Докато в изброените държави това се дължи на висока продължителност на живота, в България населението застарява заради емиграцията  на хора в трудоспособна възраст и катастрофални демографски показатели“, заяви Гьоков.  Той бе категоричен:

„В България, политиките, които се прилагат спрямо възрастните хора са неадекватни, а грижите, които се не полагат за тях вече е невъзможно да се неглижират, защото са сериозен проблем за цялото общество. Много може да се постигне в тази посока, чрез един адекватен закон.

Нашето предложение може да не е съвършено, но може да сложи начало на провеждането на държавна политика спрямо възрастните хора и да гарантира интересите им като осигурява среда за социално включване“, каза още Георги Гьоков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!