«
»
FacebookGoogle+

Георги Михайлов: Нека създадем ефективен модел на здравеопазване чрез национална дискусия

Георги Михайлов: Нека създадем ефективен модел на здравеопазване чрез национална дискусия
Левицата ще подкрепи категорично ветото на президента за лекарствата

„Ние предлагаме, нека надпартийно, като нацинален консенсус, да се съберем на сериозен, професионален дебат. Нека създадем един приемлив за страната модел на финансиране на здравеопазването и този консенсусен модел да стане ефективен.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Михайлов по БНР.

По думите му има много сериозно социално напрежение, защото вярата на гражданите, че държавата стои зад тях в здравеопазването, започва сериозно да ерозира.


Проф. Михайлов каза също, че левицата предлага краткосрочни и дългосрочни мерки. Той отговори и дали левицта ще подкрепи президентското вето за лекарствата, с думата: „Категорично!”

С най-нисък рейтинг в България, заедно с корупцията, е здравеопазването

„Ако погледенм бюджета на НЗОК, той е многократно увеличен – сега е над 4 млрд. лв. А в момента с най-нисък рейтинг в България,заедно с корупцията, е здравеопазването”, подчерта народният представител.

„В самия модел на финансиране на здравеопазването търговски дружества-клинични пътеки е заложено изкривяването на здравния модел”, каза Михайлов. По думите му абсурдното в нашия модел е, че е създаден на база търговски дружества- клинични пътеки, който беше привнесен и няма нищо общо с нашите условия.

„Проблемът е, че в немалка част от клиничните пътеки са включени заболявания, които са абсолютно различни, като разходите, които отиват за диагностика и лечение по тази клнична пътека, са съвсем различни при различните пациенти. По този начин се получава разделяне на пазарния принцип.

По-евтините за манипулиране пациенти отиват в звена, които имат сериозни икономически интереси, а най-тежките пациенти, от което се оплакват и директорите на всички големи болници в страната – университетски, национални,  отиват в тези лечебни заведения и натоварват техния бюджет и по-този начин  болниците изпадат в задлъжнялост”, обясни проф. Михайлов.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!