Георги Михайлов: Смущава ни липсата на действие в здравеопазването

Георги Михайлов: Смущава ни липсата на действие в здравеопазването
ГЕРБ предлагат допълнително наливане на средства в една неработеща и нереформирана система

„Това, което ни смущава, е липсата на действие в здравеопазването, почти 2 години от началото на работата на 44-то НС. Ние искаме реални промени в здравеопазването.” Това каза пред БТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов.

„Искането за вот на недоверие към правителството е гласувано на Национален съвет на БСП и е сериозно аргументирано. Но аргументация е направена и от социологическите проучвания, синдикатите, които участваха в срещата с министерството на здравеопазването, и от застрахователите”, посочи народният представител от левицата.

Той изтъкна, че БСП от година и половина говори, че има сериозни проблеми в управлението и администрирането на здравеопазването.

През юли е внесено в парламента предложение- до края на септември министърът на здравеопазването да внесе нов модел на управление на здравеопазването, а не на здравно осигуряване.

„От всичко това произтекоха два представени пред обществото модела, които бяха направени на тъмно. При представянето им те бяха оценени доста негативно от гражданите и експуртите, които участваха на представянето”, категоричен беше проф. Михайлов.

По думите му БСП иска да се случат реални действия в сферата на здравеопазването. Той добави, че състоянието на общинските болници е много тежко, две областни болници са влезли във фокуса на новините на телевизиите, но състоянието им не се подобрява.

Според него мнозинството в парламента не е позволило реформирането на гръбнака на системата на здравеопазването, клиничните патеки, които са имагинерно изчислени. „Най-големият дефект е, че ГЕРБ предлагат допълнително наливане на средства в една неработеща и нереформирана система.

Това не може да бъде прието не само от БСП, но и от българските граждани. В единия им модел се легализира допълнително доплащане за здраве от българските граждани”, каза професор Михайлов.

Той беше категоричен, че пациентът се измества в периферията на здравната система. „Визия за България”, се опитва, чрез всенародно допитване, да намери решение на големите проблеми в страната. Държавата в момента не върви в правилната посока”, заключи Михайлов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!