Георги Свиленски: Премиерът излъга и затова хората излизат на протести

Георги Свиленски: Премиерът излъга и затова хората излизат на протести
БСП иска правителството да си тръгне

„Страшното е, че приемиерът излъга за ЧЕЗ и българския народ, и нас политиците- затова хората ще протестират.

Не смятам, че тези, които искат да протестират, са гадове. Нека премиерът да каже- кои са гадовете, за които той самият говори”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по БНТ.

Той бе категоричен, че след всичко случващо се в държавата, БСП иска правителството да си тръгне. Георги Свиленски подчерта, че най-важно за една политическа сила е да бъде последователна.

„По темата за ЧЕЗ, БСП винаги е била последователна, включително и с внасянето на сигнала в прокуратурата, както и бяхме обявили”, каза социалистът. По думите му приватизацията на ЕРП-тата се е случила през 2003-2004 г., когато БСП не е участвала в управлението на държавата и е била против приватизацията им. „И през всичките тези години не сме подкрепяли тяхната приватизация”, подчерта той.

През 2004 г. се продават 67% от ЕРП, когато е приета и стратегия за приватизация, в която ясно се казва, че 67% се приватизират, като 33% остават собственост на държавата, за да може тя да има представител в тях и да знае какво се случва с дружествата.

„Ако държавата имаше участие, можеше да се провери какво се случва със сделката и откъде са капиталите на купувача, а не да се стига до прокуратурата”, подчерта Свиленски и обясни, че знае поне 4, 5 държави, в които собствеността на такива дружества е 100% държавна.

Защо правителството на Борисов продаде 33% от ЧЕЗ за 40 млн. лв., а сега ще ги купува 3-4 пъти по-скъпо?

„Защо правителството на Борисов продаде 33% от ЧЕЗ за 40 млн. лв., а сега ще ги купи за над 100 млн. евро или 3- 4 пъти по-скъпо?” попита Свиленски и обясни, че и заради това БСП е внесла сигнал до прокуратурата, за да се провери приватизацията на тези 33% от дружеството- нарушена ли е стратегията, защо е продавал премиерът и на каква цена, както и да се провери произходът на парите, с които ще се финансира сделката.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!