Гражданите от столичния район „Изгрев“: Загиваме като нация. Нужна ни е визия за спасението на България

Гражданите от столичния район „Изгрев“: Загиваме като нация. Нужна ни е визия за спасението на България
„Загиваме като нация. Ако няма нация, няма да има и държава. Ето защо ни е нужда визия за спасението на България“.

Това заявиха гражданите от столичния район „Изгрев“ по време на срещата с народните представители от „БСП за България“ проф. Иво Христов и Румен Георгиев.

Хората от „Изгрев“ са убедени, че проектът „Визия за България“ е инструмент за спечелването на изборите и направиха своите предложения. Според тях образованието трябва да има широк професионален фундамент и да заложи на професионалната ориетнация, преди да се премине към дуалното обучение. Друга идея бе свързана с нуждата от държавна стратегия за развитието на културата, която да е обвързана с образованието.

Проф. Иво Христов заяви пред събралите се: „България престана да бъде индустриална страна. Под формата на реформи, България беше лишена от всички високотехнологични производства, които правят една страна цивилизована и развита. Разрушени са основни структурни отрасли, като се започне със земеделието и се свърши с високотехнологичните.

Според него  не се развиват сектори, които правят държава развита – роботика, информатика, електроника, приборостроене, биотехнологии, космически отрасли и индустрии. Проф. Хрисовт бе категоричен, че в момента основната структура на българската икономика е 60 % услуги и  България е страна на обслужващия персонал.

Народният представител Румен Георгиев представи Визията на БСП в сферата на земеделието и храните. Според него през последните години в земеделие, рибарство и горския сектор е налят огромен финансов ресурс, но връзката с БВП и добавената стойност липсват. „Ако от пшеницата, царевицата или слънчогледа се произвеждат продукти, от които добовената стойност е от 2 до няколко десетки процента, причината е, че над 50% от парите са откраднати или не са отишли по предназначение“, счита Георгиев. Той припомни, че сме се превърнали в държава на агроолигарсите.

Проф. Иво Христов и Румен Георгиев са убедени, че характерният през последните десетилетия износ на суровини и първични продукти, без добавена стойност ни приравнява към страните от Третия свят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!