Граждани от районите „Витоша“, „Студентски“ и „Кремиковци“ поискаха повече контрол от страна на държавата

Граждани от районите "Витоша", "Студентски" и "Кремиковци" поискаха повече контрол от страна на държавата

Повече контрол от страна на държавата във всички обществени сфери. Около това искане се обединиха граждани от софийските райони „Витоша“, „Студентски“ и „Кремиковци“, пред които депутати от парламентарната група на „Коалиция за България“ представиха проекта „Визия за България“ .

На срещата с граждани в столичния район „Витоша“ присъстваха депутатите проф. Светла Бъчварова, Станислав Владимиров и Любомир Бонев.

„Демографията за мен е темата на темите – най-големият проблем пред нашата страна“, коментира Станислав Владимиров. Затова и „Визия за България“ е ориентирана в тази посока, с цел да се предотврати демографската катастрофа, която заплашва държавата ни. „През миналата година са родени 57 000 деца, а починалите българи са около 109 000. На практика е изчезнал един областен град за миналата година в България. И тук не включвам онези българи, които са емигрирали. С доходите, в момента, в нашата страна, и с отворения трудов пазар, много трудно можем да задържим активното, младото поколение тук. Защото разликата във възнагражденията е в пъти. Често се чува и от премиера, и от други от управляващите да казват, че ние сме настигнали Гърция по икономическо развитие, че сме настигнали Чехия отдавна, че едва ли не гоним Германия, няма нищо такова!“- коментира Станислав Владимиров. Според него нашата икономика е три пъти по-малка от чешката, около три пъти от гръцката, два пъти и половина от унгарската. Тези държави се развиват с много бързи темпове за разлика от България.

„Нишката, която преминава през цялата „Визия за България“ е повече държава“, акцентира проф. Светла Бъчварова. „Държавата във всички сфери, не само в социалната, но също така и в икономиката“, коментира тя. Допълни, че тезата- държавата е лош стопанин, не е вярна. „Държавата била лош стопанин, затова дайте да дадем летище София, нищо че печели там 350-400 милиона на година. Трябвало да го дадем на концесия и съответно, така да покрием дълговете на БДЖ. Не мога да проумея що за политика е това! Като покрием дълговете на БДЖ, какво ще направим? БДЖ няма да стане по-добро, защото това са дългове“- отбеляза Светла Бъчварова. Тя изтъкна, че  във „Визия за България“ се извеждат напред социалните функции на държавата. „Доходите в България са ниски. Разликата между най-ниските и средновисоките доходи е 8-9 пъти. По този показател сме на последно място в ЕС. В останалите държави от ЕС тази разлика е не повече от 4,5-5. Отделно от това, има една свръхбогата прослойка. По данни на БНБ и на Министерство на финансите 8000 домакинства разпределят 8 милиарда годишен доход. Затова едно от нещата, които предлагаме е подоходно облагане. За тези, които в момента плащат 10% данък до 2600 лева минимална ставка, нека да си остане 10%. Но оттук нататък скалата да се увеличава спрямо този доход до 25%, включително и данък дивидент“- каза депутатът.

„Обикаляйки страната, за да представяме „Визия за България“ по регионите, всички виждаме дисбаланса, който се е получил, а именно концентрацията на ресурси в 4-5 основни града“-коментира Любомир Бонев. Той допълни, че  останалата част от страната изостава в икономическо, социално, образователно и всякакво отношение. „Визия за България“, в частта си регионална политика, изцяло залага на нов подход и начин на управление на регионите. Тоест, говори се за децентрализация. „Всички виждаме и го усещаме- как с едни министерски постановления се разпределят колосални суми по неясни критерии. Дават 2,5 милиона лева за канализация в населено място с 80 души, а в същото време цели областни центрове, областни градове не получават средства. „Визия за България“ залага на това, че регионалната политика трябва да е изцяло съобразена с необходимостта от финансови средства и ресурси. Да, необходимо е да се строят пътища, необходимо е да се строят магистрали, но това не е регионално развитие“- каза още Бонев.

В район „Студентски“, в София, „Визия за България“ представиха депутатите Христо Проданов, проф. Румен Гечев, Жельо Бойчев и Пламен Милев. Основните сектори от проекта представи проф. Гечев. Той подчерта, че над 90% от гражданите в България смятат, че е необходима алтернатива в основните ключови направления и даде примери в отделните системи – най-много в здравеопазването, образованието, икономиката. Христо Проданов акцентира върху необходимостта от алтернатива на сегашното управление, тъй като не може  държавата да продължава по този начин да се движи. „Крайно време е да спрем с мандатното мислене. БСП търси обществена подкрепа на проекта „Визия за България“, за да постави началото на пътя за разрешаване на натрупалите се проблеми в държавата, с които очевидно настоящото управление не може да се справи“- коментира Проданов.

В дискусията, гражданите бяха единодушни, че основните усилия трябва да бъдат насочени в посока- справяне с опасността от демографска катастрофа, тъй като това е основен проблем в държавата.

Жельо Бойчев беше категоричен, че всички добри идеи и решения, които са заложени във „Визия за България“, може да бъдат постигнати само, ако проектът получи широка подкрепа.

„Хубавото е, че с тази „Визия за България“ започнахме разговори с хората. Важното е българите да повярват в перспективите, които БСП чертае. В противен случай, няма как да разчитаме на успех“, коментира Жельо Бойчев. Той добави, че проблемите на София не трябва да бъдат свеждани само до ремонта на ул. „Граф Игнатиев“- той, в крайна сметка, е следствие на политиките и управлението на града в последните години.

Пред хората в „Кремиковци“ проекта „Визия за България“ представиха депутатите Георги Свиленски и Димитър Данчев. Акцентът в разговора с гражданите беше контролът от страна на държавата. Хората поискаха повече контрол и участие на държавата във всички процеси на социално-икономическия живот в страната. Основен акцент в дискусията беше образованието. На срещата присъстваха много учители, които категорично подкрепиха две от предложенията, залегнали във „Визия за България“ в сектора „Образование“ – прекратяване на финансирането на частните училища и държавни стандарти, като например- един учебник по един предмет за един клас.

„Очевидна е нуждата от промени във фискалната политика. От изнесени наскоро, по повод питане на Жельо Бойчев до финансовия министър, данни стана ясно че 2,4 милиона граждани в България живеят с доходи до 1000 лева. 800 000 от тях са с доходи до 500 лева. Същевременно само 1,3% от хората с доходите от трудови правоотношения получават над 10 000 лева. Това показва големи социални различия“- каза пред хората депутатът Димитър Данчев. Той допълни, че доходите на най-бедните спрямо доходите на най-богатите се разминават 20 пъти. „Затова ние смятаме, че плоският данък е изчерпал своята функция и е крайно време да се премине към прогресивно подоходно облагане“- аргументира се Данчев.

„Намираме се в критичен момент и ако не предприемем радикални мерки за промени, съвсем скоро ще изчезнем като нация“, коментира Георги Свиленски. Той изтъкна, че в системата на здравеопазването се наливат пари, а ефектът не се усеща по никакъв начин от гражданите. „Затова една от промените, които предлагаме във „Визия за България“, е болниците да престанат да бъдат търговски дружества и да се постави пациентът в центъра на здравната система“- заключи Свиленски

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!