FacebookGoogle+

Деница Златева: Във външната си политика България се нуждае от реализъм и запазване на националните ни интереси

Деница Златева: Във външната си политика България се нуждае от реализъм и запазване на националните ни интереси
„България се нуждае от ясни, дългосрочни насоки за външната си политика, в които да преобладават реализмът и постоянната грижа за запазване на националните ни интереси“

Това заяви по време на представянето на „Визия за България“ в раздел Външна политика зам.-председателят на БСП Деница Златева. Тя подчерта, че България трябва да заложи на няколко основни приоритета. На първо място, Златева посочи регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС, както и взаимодействието между страните от Черноморския регион.

Тя подчерта, че е необходимо нормализиране на отношенията с Руската федерация; развитие на отношенията със САЩ, както и нови възможности за сътрудничество с Китай „България трябва активно да участва във формирането на Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС. Необходимо е и отчетливо отстояване на националните ни интереси в международните организации, в които членуваме“, заяви зам.-председателят на левицата.


Като основен проблем, който БСП си поставя за задача да реши, тя посочи пресичане на тенденциите за политизиране на българските дипломатически служби и изграждане на нова стратегия за работа с българите в чужбина. Златева подчерта застъпената във Визията активна роля на България във формирането на политиките на ЕС и необходимостта от пълна интеграция на страната в ядрото на обединен и силен ЕС. Европа е изправена пред предизвикателството да се реформира , така че да се върне доверието на гражданите в нея .

„Трябва да кажем категорично „Не“ на различните скорости на развитие и разделението между отделните държави в ЕС“, категорична бе тя.

Златева подчерта, че във Визията си социалистите са заложили на реализиране на Европейския социален модел и Кохезионна политика с реални инвестиции в растеж и заетост, посредством балансирано регионално развитие; социално-икономически политики, основани на баланса на националните интереси на държавите членки. Не на последно място тя посочи и защита на правата на българите във Великобритания след Брекзит.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!