FacebookGoogle+

Деница Златева: Трябва да има реална и ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта

Деница Златева: Трябва да има реална и ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта

БСП представи проекта си за антикорупционно законодателство пред посланиците на ЕС в България

„Традиционната закуска с акредитираните в България посланици на страните-членки на ЕС е продължение на декларираното пред тях наше намерение- БСП да изработи и своя концепция за антикорупционно законодателство и темата съдебна реформа да бъде приоритет сред политиките на БСП“.


Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева на пресконференция в централата на партията.

Тя обясни, че самият проект е бил изпратен на английски език още преди две седмици. „Ние сме твърдо убедени, че такава чувствителна тема трябва да бъде повдигана и в тесен диалог, и с европейските партньори“, допълни Златева. Тя подчерта, че водещото в законопроекта е да има наистина реална и ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Смятаме, че основният принцип, върху който е стъпило законодателното ни предложение, което предстои да бъде доработено и внесено в НС, се базира върху волята и желанието за реални резултати в борбата с корупцията, а не просто за едно механично обединение на няколко съществуващи към момента институции – нещо, което е залегнало и в основните препоръки в доклада от месец януари“, каза още Деница Златева.
Крум Зарков: Пред посланиците очертахме онези принципи на закона, от които няма да отстъпим

„В разговорите с посланиците ние наблегнахме на разликите в двата законопроекта – изработеният от правителството и този от опозицията.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. „Очертахме и онези пунктове, които според нас са основни и ние не бихме отстъпили от тях, а именно – разследващите правомощия на новосъздадения орган, неговата структура, както и органът по назначение да бъде достатъчно раздалечен от изпълнителната власт и мнозинството в парламента.

По наше предложение това е президентът на Републиката”, обясни зам.-председателят на ПГ. Той посочи, че посланиците са се интересували за времевия порядък, в който ще се проведе дебатът.

„Ние гарантирахме за нашата готовност това да се случи сравнително бързо, така че да имаме един качествен законодателен продукт през тази сесия на парламента”, каза Крум Зарков. Той обясни още, че вече е проведена среща с представители на Венецианската комисия и ще им бъде изпратен законопроектът на левицата. / bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!