Безобразие! Децата у нас пият със 147% по-скъп сок от тези в Берлин

Безобразие! Децата у нас пият със 147% по-скъп сок от тези в Берлин
За 147% по-скъп детски сок в София, отколкото в Берлин.

Това информира омбудсманът Мая Манолова, по време на широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

Това потребителско проучване е за това как стоки под една и съща марка, под един и същи бранд се предлагат в три европейски столици – Берлин, Виена и София.
Изследвани са съставките посочени в етикетите и сравнение в цените. Стоките са купени от магазините на една и съща търговска верига в три европейски столици.

„Ние направихме собствено проучване с помощта на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски продукти – бебешки пюрета, бебешки сокове”, каза Манолова.
По време на форума тя съобщи, че са открили няколко продукта.

Първият, който представиха беше детско пюре, което в София се предлага с по-висок процент рапично олио и с по-висока цена – в рамките на 26%. Детски шоколадово-млечен десерт пък при предлагането му на пазара в София съдържа с 1% по-малко шоколад и по-малко мляко – с 3%, но пък цената му е с 93% по-висока от тази в Берлин и с 16% по-висока от тази във Виена.

Установили също така, че има и продукти, които са с еднакви съставки, но със значително по-високи цени в България.

„Като например детски сок, който е с еднакви съставки в сравнение със същия в Берлин, но с 147% по-висока цена”, каза тя.
Източник: bulpress.org

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!