«
»
FacebookGoogle+

Доц. Георги Йорданов: Да бъдат създадени мотиви българите зад граница дa се върнат в България

Доц. Георги Йорданов: Да бъдат създадени мотиви българите зад граница до се върнат в България
„Трябва да бъдат създадени причини и мотиви, заради които българите да се върнат в страната. Демографският резерв за България са сънародниците ни зад граница.“ Това заяви депутатът от ПГ на “ БСП за България“ доц. Георги Йорданов.

Той отбеляза, със съжаление, че се къса пъпната връв с българите, които са зад граница и наброяват над 15 милиона. „Ние страдаме от трайно обезлюдяване на територията ни. Тези българи, които са зад граница, вече имат дори негативно отношение към страната“- предупреди доц. Йорданов на конференцията на тема:

„Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения“, организирана от фондация „Фридрих Еберт“ и фондация „Солидарно общество“. На нея присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на БСП – София Калоян Паргов, председателят на БСП – жени Катя Николова, бившият социален министър проф. Емилия Масларова, бившият регионален министър Костадин Паскалев и експерти.


„Проблемът, който не ни казват статистиците от 2004 г., че числата за демографската картина са по-лоши.“ Това каза проф. Михаил Мирчев, ръководител на екип, направил изследване за демографската картина в страната. По думите му плодовитостта сред етносите ни е водеща при ромите, следвана от българските турци и накрая от българския етнос.

„Бяхме 9 милиона, официално сме 7 сега, реално сме 6 милиона и ако за следващите 30 –  40 години не овладеем кризата, през 2040 година ще сме около 4,5 до 5 милиона“, посочи той. Според него в София има свръхконцентрация на населението. Към края на социализма е имала около 12%, а сега- към 25 – 30% от българите живеят в столицата. „Ако продължи този деструктувен модел на правителството, хората насилствено да идват в София заради работа и поминък, до 15 години тук ще се струпа 50% от населението на България“, категоричен бе социологът. „Дори малкото градове, които се водят живи, стават кухи, а по улиците им няма хора“, каза той.

Той обясни, че първият спад на раждаемостта идва през 1997 г. Според него тези, които са замислили прехода са заложили шоков демографски срив. Оптимизъм в раждаемостта има само около 2000 г., когато е имало очаквания за по-добър живот при влизането ни в ЕС, когато има ръст на икономиката и пр. Този ръст обаче продължава само няколко години и следва плавен, по постоянен спад на раждаемостта. Той добави, че при малцинствата няма застаряване на населението. Това се наблюдава в „българското ядро“. Социологът бе категоричен, че в момента образователната система е буквално срината, на фона на положението през 80-те години, когато е била една от най-добрите в света. Той обясни, че единственото задължително образователно знание сред децата е това- за числата, заради разпознаването на парите. Проф. Мирчев беше категоричен, че демографският срив тръгва от икономиката. „Първо работодателите разгониха работниците, а сега се оплакват, че няма работна ръка“, добави той. По думите му семействата са спрели да раждат заради тежкото им икономическо състояние. Според него голяма част от работните места днес са за „безмозъчни същества“, които работейки, извършват едно и също действие, а това не предполага искане за добро възнаграждение.

„Същевременно има кохорта от добре образовани, но безработни, като основната вина за това е именно на бизнеса. Този бизнес иска в момента глупаци за работа“, отсече социологът.

Това, по думите му,  пряко се отразява на демографската картина. Според него в момента в страната има бедни региони с жесток феодализъм, с културно-битов примитивизъм, базиращ се и на религиозна основа. Наблюдава се също и връщане към племенен архаизъм. През 1986 г. сме били общество на средната класа, като възможности и оптимизъм. Към 2011 г. вече се наблюдава катастрофа. Същото е и при ромите, и  при турците. В момента има само 1% елит от нацията, отличаващ се по доходи. Работещите – бедни със заплати под 700 лева са над 45% от населението. Той предложи решение на проблемите. „Без ценности, демографски проблем не се решава. Трябва ценностен ориентир.  Нужно е семейно и подоходно облагане, ниско ДДС на основни детски храни и дрехи, учебници и помагала. До 10 МРЗ да се дават за второ и трето дете при работещи и осигурени родители“, бяха част от предложенията му.

„Топим се с пет човека на час. Ще се признаем ли, че българското семейство е изоставено?“Това попита бившият социален министър Емилия Масларова. Тя беше категорична, че демографските проблеми, са проблеми на България, а не на една или друга партия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!