Драгомир Стойнев: Европа не може да бъде стабилна без Русия

Днес е важен ден - ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези държави, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството „Днес е важен ден - ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези държави, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев в Стара Загора. „Днес е ден, в който българите по традиция почитат съветските войни и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане и единство”, псочи Стойнев. Той каза също, че преди 72 години, на 9 май Германия подписа своята безусловна капитулация. „Преди 67 години на 9 май, в Париж Робер Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима. Търсено съвпадение или знак за дълбокия разум на историята? Каквото и да е, тези две събития са свързани. Без 9 май 1945 г., нямаше да има 9 май 1950 г., а Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес”, подчерта Стойнев. По думите му двете измерения на тази дата, всъщност, изразяват победата на съзиданието над разрушението. „Въпросът е строим или рушим днес? Не късаме ли неразумно онази тънка, но вечна връзка с руската страна? Тя е първо кръвна, после духовна – чрез общия корен на езиците, поддържана здраво от православието, издържала на исторически сблъсъци, продължаваща и днес, въпреки партийните театри. С едната ръка я градим, но защо с другата рушим и докога?”, попита Драгомир Стойнев. „България, както знаете, ще поеме председателството на ЕС другата година. Сега се готвим и за мен е задължително да покажем нов, на стратегическо мислещи политици, подход към единна Европа, но и към факторите, без които тя не може да бъде стабилна. А един от тези фактори е Русия. Русия, която духовно, културно, религиозно, исторически, икономически и политически е част от Европа и цивилизацията на Европа”, изтъкна Драгомир Стойнев. „И на всички тези, които се опитват да променят историята, и да кажат, че този празник е друг, ще кажа следното: това е денят на Победата. Да вдигнем снимките на хората, които влязоха в безсмъртния полк и да не позволим историята да се заличи. Вие, опитните хора, не позволявайте някой да заличи истината. Защото сме тук, на това свещено място, за да почетем тяхната кръв”, каза още той.
Днес е важен ден – ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези държави, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството

„Днес е важен ден – ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези държави, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев в Стара Загора.

„Днес е ден, в който българите по традиция почитат съветските войни и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане и единство”, псочи Стойнев. Той каза също, че преди 72 години, на 9 май  Германия подписа своята безусловна капитулация.

„Преди 67 години на 9 май, в Париж Робер Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима. Търсено съвпадение или знак за дълбокия разум на историята? Каквото и да е, тези две събития са свързани.

Без 9 май 1945 г., нямаше да има 9 май 1950 г., а Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес”, подчерта Стойнев. По думите му двете измерения на тази дата, всъщност, изразяват победата на съзиданието над разрушението.

„Въпросът е строим или рушим днес? Не късаме ли неразумно онази тънка, но вечна връзка с руската страна? Тя е първо кръвна, после духовна – чрез общия корен на езиците, поддържана здраво от православието, издържала на исторически сблъсъци, продължаваща и днес, въпреки партийните театри. С едната ръка я градим, но защо с другата рушим и докога?”, попита Драгомир Стойнев.

„България, както знаете, ще поеме председателството на ЕС другата година. Сега се готвим и за мен е задължително да покажем нов, на стратегическо мислещи политици, подход към единна Европа, но и към факторите, без които тя не може да бъде стабилна. А един от тези фактори е Русия. Русия, която духовно, културно, религиозно, исторически, икономически и политически е част от Европа и цивилизацията на Европа”, изтъкна Драгомир Стойнев.

„И на всички тези, които се опитват да променят историята, и да кажат, че този празник е друг, ще кажа следното: това е денят на Победата. Да вдигнем снимките на хората, които влязоха в безсмъртния полк и да не позволим историята да се заличи. Вие, опитните  хора, не позволявайте някой да заличи истината. Защото сме тук, на това свещено място, за да почетем тяхната кръв”, каза още той.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!