Драгомир Стойнев: Заради ГЕРБ България няма дългосрочна енергийна стратегия

Драгомир Стойнев: Заради ГЕРБ България няма дългосрочна енергийна стратегия
Само БСП е партията, която не позволява на ГЕРБ да превърне парламента в блато

„БСП доказа, че е опозицията. Ние предлагаме алтернативи.” Това каза пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. За гласуването на левицата за рестарта на проекта АЕЦ „Белене” с ГЕРБ той обясни, че когато става дума за национални каузи и приоритети е нормално да се взимат такива решения.

Стойнев добави, че управляващата партия е еволюирала през годините да взима правилните решения, след като страната ни е осъдена. „Абсурдно е да се делим на леви и десни от един проект, който ще даде на България електроенергия в близкото бъдеще и ще ни направи независими от съседни държави.

Заради ГЕРБ България няма дългосрочна енергийна стратегия, за разлика от близките държави. След 2009 година, те подписаха пет допълнителни споразумения за АЕЦ „Белене” и после изведнъж заявиха, че проектът не става. Честата смяна на мненията им води до нестабилност и във външната политика и дипломацията”, категоричен бе Стойнев

Бившият енергиен министър обясни защо е нужна втората атомна централа на страната и  зададе въпроса- дали страната ни иска да е независима от съседните страни и внос на електроенергия на доста по-високи цени? „Ако искаме да сме независими, ние сега трябва да строим електроцентралата, защото един ядрен реактор не е като да построиш колиба. Трябват между 10 и 11 години за целта. На каква цена? Управляващите казват- без държавни гаранции, но такива се използват в цял свят. Държавната гаранция означава да наемеш финансов ресурс, като го взимаш вместо на 5%- на 1% лихва.

Крайната цел е- дали искаме цената на тока за българските домакинства да е ниска или не”, поясни  Стойнев. Той смята, че за да се стигне до ниска цена на тока, държавата трябва да участва в проекта и това ще е в полза и на бизнеса, и на домакинствата. Народният представител допълни, че на ГЕРБ винаги й е виновен някой- първо е бил премиерът Пламен Орешарски, а сега е президентът Румен Радев.

Според Драгомир Стойнев по големите и важните въпроси правителството винаги отсъства- като проблемите на превозвачите и горивните инсталации. „Днес голямата новина е, че българският премиер дойде в парламента. Народното събрание е неглижирано и принизено.

Фразата, която олицетворява ситуацията е, че за нас, депутатите, е било „чест”, че премиерът най-накрая е благоволил да дойде в парламента. Само БСП е партията, която не позволява на ГЕРБ да превърне парламента в блато”, отсече Драгомир Стойнев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!