«
»
FacebookGoogle+

Драгомир Стойнев: Подхвърлената офертата за промяна в здравеопазването, но ГЕРБ не се приема от никой

Драгомир Стойнев: Подхвърлената офертата за промяна в здравеопазването но ГЕРБ не се приема от никой
БСП предлага цялостна реформа за този сектор

„В момента основният проблем в България е бедността, здравеопазването и липса на перспектива. Има огромна криза  в здравеопазването. Не е нормално пациентът да не е в центъра на здравната система. Не може лекарствата ни да са по-скъпи от съседните държави, при положение, че се произвеждат у нас.

Във „Визия за България“ ние предлагаме една цялостна идея и реформа за този сектор.” Това каза пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев по темата за вота на недоверие, искан от левицата за провала на управляващите в здравеопазването.


„Министър Ананиев заяви, че ще иска нов модел за здравна реформа, а ни подхвърли една оферта за промяна- от здравноосигурителен модел да минем към застрахователен модел.

Тези два модела, като финансиране, не се приемат от никой. Ние изнесохме дебата за вота извън парламента. Срещнахме се със съсловните за сектора организации- на общинските болници, на общопрактикуващите лекари, пациентските организации.  Предстоят още срещи.

Никой от тях не подкрепя идеите на ГЕРБ за реформи в сектора”, каза Драгомир Стойнев. Той добави, че предложената реформа от ГЕРБ не казва- как ще се подобри качеството на здравеопазването, както и как ще преодолеем бъдещата бомба в здравеопазването, когато се пенсионират настоящите кадри в здравеопазването, а се интересуват от финансирането му и да въведат модел, в който неяснотите са много”, аргументира се той.

„За нас, здравето не е стока. Не е нормално да сме първи в ЕС по доплащане- у нас  пациентът доплаща 45% от стойността на тази услуга, а навсякъде в ЕС е до 18%” , допълни Драгомир Стойнев.

Зам.-  председателят на ПГ на „БСП за България“ припомни, че сме на първо място по корупция  и последно място по свобода на медиите.

„Когато има гавра с политическия и човешкия морал, когато след загиналите в катастрофата край Своге, влезеш през задния вход, в качеството си на управляващ, как да имат доверие хората в институциите? Това е безсрамно лицемерие, което отблъсква всички”, каза Стойнев.

Той обясни, че в момента в много институции работят хора, които са политически лоялни некадърници и защото симпатизират или членуват в ГЕРБ.

Според Драгомир Стойнев оздравяването на доверието в институциите трябва да мине през консенсус на всички партии по проблемите на здравеопазването, образованието, демографска криза и въобще по важните за България проблеми.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!