«
»
FacebookGoogle+

Драгомир Стойнев: Шокиращи са данните за контрабандата на горива у нас

Драгомир Стойнев: Шокиращи са данните за контрабандата на горива у нас
Драгомир Стойнев: Заради размера й чуждите инвеститори не желаят да идват в България

„Шокиращи са данните за контрабандата на горива у нас. Само за 2015 година невлезлите приходи в бюджета от ДДС от горива надхвърлят 1 милиард лева и тази тенденция продължава и до днес.”

Това заяви на заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в парламента народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев. На нея присъстваха представители на Българската петролна и газова асоциация, които изнесоха данните за размера на контрабандата на горива.


Стойнев не скри изумлението си, че според асоциацията, през годините са информирали редица министерства, включително Министерството на финансите, с факти за размера и механизмите на контрабанда, но не е имало никаква реакция. Според представители на Асоциацията, на практика държавата не събира ДДС от горива.

Стойнев зададе въпрос към представителите на управляващите, дали ще имат политическа воля да се предприемат нужните законодателни инициативи за спиране на контрабандата и дали ще се спазва законът.

Бившият енергиен министър не скри изумлението си от още един констатиран от експертите от Асоциацията факт, че ако най-голямата рафинерия у нас спре да работи, с внос от Гърция, който може и да не е регламентиран, би могло да се задоволи цялото държавно потребление с горива. „Системата за проследяване на всеки един литър гориво в страната „БАЦИС”, може да бъде манипулирана. Това е ваше становище”, обърна се Стойнев към експертите.

„Доста скандално  е твърдението, че има тежък политически чадър върху определени политически фигури в бранша, и че бездействието на държавата е още по-скандално по този въпрос”, категоричен беше Стойнев.

„Ние от опозицията сме готови да се приеме регистрационен режим и секторен регулаторен закон, който за съжаление го бавите за последните две години. Всяка една година е равна на 1 милиард лева загуба за българската страна,” обърна се Стойнев към управляващите.

По думите му: „Контрабандата не намалява, а процъфтява и за съжаление това е българската реалност. Неслучайно чуждестранните инвеститори не желаят да идват и бягат от страната, защото тя се е превърнала в разграден двор”, категоричен бе депутатът от левицата. / bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!