«
»
FacebookGoogle+

ЕКСКЛУЗИВНО! Атанас Зафиров за милиардите във ВВС и покупката на нови самолети

ЕКСКЛУЗИВНО! Атанас Зафиров за милиардите във ВВС и покупката на нови самолети
Преди няколко месеца в пленарна зала се реши, че държавата ще отпусне не малка сума от бюджета за закупуване на нов боен самолет, тъй като в момента армията ни е приземена

Това е покупка от изключително значение за нашите ВВС. В парламента се гласуваха да бъдат допуснати три фирми със съответни пакети към покупката, сформира се работна група, която изготви критериите за избиране на нов изтребител и очаквахме да видим какво е решението. Междувременно от БСП алармират, че тече промяна във въпросните критерии, за да може една определена фирма да бъде фаворизирана. Депутатът Атанас Зафиров от Комисията по отбрана разкрива подробности.

– Г-н Зафиров не веднъж сте разкривали истини, свързани с военното министерство. Само преди дни отново открехнахте вратата за нова схема. За какво става дума?

– Този скандал, който се разрази преди дни е от този тип, който може да прерастне в огромен политически скандал. Защото ставаме свидетели как тихомълком е започнала една подмяна на критерии, по които ще се оценяват офертите за доставка на изтребители. Когато става въпрос за милиардна сделка. На този етап само задавам въпроси и очаквам отговори.


– На комисия по отбрана вие сигурно сте питали министър Ненчев относно тези оферти. Той какво ви отговори?

– Нищо не ми отговори. Заяви само, че ще провери и ще ни информира. Моята информация е, че още април месец Ненчев със своя заповед променя правилника за устройството и дейността на института по отбрана. Прави едни изменения, които позволяват само няколко дни след това за директор на този институт да бъде назначен Тодор Тагарев, бившият служебен министър.

Тези промени вече позволяват това цивилно лице да бъде назначено като директор на института по отбрана. Същият този институт през септември се превръща във водещата институция, на която е възложено да предложи промяна в предварителните изисквания, с които да се променят критериите за оценка при избора на нов самолет, който ще бъде закупен.

– Кой издава тази заповед?

– Всичко това се прави с решение на Министерство на отбраната, възложена е от тях. Преди това изпълнението за поръчката беше възложено на Румен Радев, а след напускането му се възлага на института по отбрана и на Тодор Тагарев.

Тук вече е скандалният момент, защото той предлага някой от старите проекти да отпаднат за сметка на въвеждане на нови. Ние питаме министъра това така ли е, направени ли са тези предложения, променени ли са от работната група и борда. Защото тези предложения са направени във вида, в който са изготвени от института и при всички положения ще предопределят избора на самолет и това ще бъде американския F-16.

– Нека да припомним на читателите кои са бяха останалите три предложения, които заедно с критериите се гласуваха в пленарна зала. 

– Три са последните – F-16 с модернизация в Португалия, „Еврофайтър“ от Италия и „Грипен“ – чисто нови, шведски.

– А защо американският да не е най-добрият?

– Аз не мога да се ангажирам с подобни изказвания. Това не е лесен процес и за това има назначена работна група, която да определи всички плюсове и минуси. Само настоявам на всички участници да бъдат назначени равни възможности за участие, за да може да се избере най-добрата и изгодна оферта. И най-важното – тя да не робува на политически, идеологически или каквито и да е други пристрастия. Факт е, че с тези промени, които се правят, се фаворизира един от участниците.

– Кажете конкретно кое ви скандализира толкова?

– Първо, институтът предлага да отпадне показателя очакван живот. Това е показател, който носи определена тежест във формирането на крайната оценка, кой да бъде избран. Тази тежест е била заложена 25 процента в офертите, а института предлага въобще да отпадне.

Защото ясно е, че един чисто нов самолет има много по-дълъг живот от един употребяван и когато премахнеш този критерии, ти автоматично фаворизираш стария самолет, защото той пък от друга страна е конкурентен по отношение на цена. Не случайно институтът предлага критерият цена да се завиши. Естествено, че новия самолет няма как да бъде ценово конкурентен на стария, но за сметка на това може да има други предимства. За това в така нареченото дърво на предложенията се търси един баланс, не е проста работа, която да се свърши от един човек, за това има работна група и да се избере най-доброто.

– Нека да уточним. Тези същите критерии ли са, които бяха гласувани в пленарна зала?

– Точно така. Те бяха решени и минаха през парламента и в един момент започва изцяло изтърбушване и префасониране на целия проект. Предлага се да бъде въведен и един допълнителен критерий – така наречено военно сътрудничество. Което дава предимство на страната кандидат, която през годините е имала най-много военно сътрудничество със страната и чиито самолети са участвали в съвместни учения.

На практика остава само един самолет. А този показател институтът е определил с 20 процента тежест, което в много голяма степен съчетано с всичко онова, което говорих вече, предвещава краят на този конкурс. Освен всичко друго институтът предлага да се занижи така наречената – оперативна ефективност.

В този показател влиза например цената на летателния час и е ясно, че цената на новия самолет ще бъде доста по-ниска, отколкото тази на стария. Когато занижиш този позател, даваш още по-голяма възможност на старите самолети.

– Тези летателни часове не влизаха ли в пакета при закупуване на изстребители?

– Да, това влиза, но отново зависи какви оферти ще бъдат предложени. Но и това предстои да се реши, защото може и тук да се окаже, че е необходимо допълнителни часове.

– Има ли опасност да се окаже, че и за летателните часове обучение ще трябва да се плаща?

– Много зависи какви пакети ще се вземат и какво ще реши института. Едно от другите неща, което се променя е да се закупят самолети въздух – въздух, а не земя-въздух, както ние гласувахме и каквото беше обявено. Това изцяло променя условието на заданието и това, за което ние сме говорили.

Защото през цялото време ставаше дума за многоцелеви изтребител, който да изпълнява и въздух-въздух и въздух-земя. Сега заданието се променя, ние все още не знаем това прието ли е, и затова питам. Но имаме основателни твърдения да смятаме, че са приети, без да се наемам 100 процента да го твърдя. Най-голямата критика към МИГ-29 беше, че не е многоцелеви. А на практика се оказва, че ще купим същите самолети. А функцията въздух-земя ще бъде предмет на отделни уговорки, допълнително заплащане и тн.

Това означава на практика, че нашите военновъздушни сили ще трябва да поддържат руските Су-29. Тук влизаме в още едно противоречие на министър Ненчев, който неколкократно е заявявал, че ние трябва рязко да скъскаме със зависимостите от Русия.

– Защо според вас се правят тези промени?

– Аз не мога да гадая, но фактът е, че е направено такова предложение. Може би най-скандалното в цялата тази история е, че само един ден след като институтът запознава със своите предложения командира на ВВС, още на следващия ден е свикано събрание в Министерство на отбраната с тема обсъждане на проекта на нов самолет. И тук за първи път го казвам и искам да попитам – имало ли е поканени на тази среща представител на един от заинтересованите страни?.

– След като задавате този въпрос сигурно и знаете отговора?

– Питам, засега само питам. Имало ли е представител на една от заинтересованите фирми на тази среща? Което, ако е така, е много скандално и недопустимо.

– Какво очаквате да се случи?

– Надявам се този път да се обърне особено внимание, защото тук става дума за милиарди левове. Благодарен съм на българските медии, че повдигат и дават трибуна на един такъв въпрос, който не е лесен. Намесени са геополитически отношения, съюзнически отношения.

Източник: pik.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!