Елена Йончева към управляващите: Има ли какво да криете от гражданите на Хасково?

Елена Йончева към управляващите: Има ли какво да криете от гражданите на Хасково?
„Защо временната комисия, която трябва да даде отговор на гражданите на Хасково- опасна ли е водата за тяхното здраве, не предостави изследванията на БАН?

Къде е анализът на ядрения институт? Има ли какво да криете от гражданите на Хасково?“

Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева от парламентарната трибуна. Тя припомни, че тази комисия е била създадена, защото още през януари 2015 година отговорните български институции разполагат с информация за замърсяването на питейните води в Хасково, а мерки са били взети едва през месец април тази година.

Йончева подчерта, че комисията препоръчва да не се укрива информация от гражданите, когато водата е заразена и това представлява риск за гражданите, какъвто е случаят в Хасково.

„Но временната комисия трябваше и да установи какви са последиците за здравето на гражданите на Хасково.

Това не е направено“, категорична е тя. По нейните думи в доклада на комисията липсва един важен документ, който може да даде отговор на този въпрос.

„Това са проведените изследвания на Института по ядрени изследвания към БАН, който направи анализ на състоянието на питейната вода в Хасково – анализ, готов към месец юни тази година“, каза още Йончева.

Народният представител от левицата обясни, че този резултат е от изключително важно значение, защото дава отговор дали замърсяването на водата в града представлява опасност за здравето на жителите на Хасково.

„Като народен представител от Хасково поисках от БАН да предостави копие на това изследване. Беше ми отказано.

Причината – изследването е направено по искане на Министерството на здравеопазването. Поисках го и от министерството. Засега нямам отговор“, обясни Елена Йончева. Според нея от доклада на временната комисия не става ясно кой носи отговорност.

„Защо в продължение на месеци информацията е укривана за това, че гражданите на Хасково са ползвали радиоактивно замърсена вода?

Кой носи отговорност за това, че жителите на Хасково и днес не знаят дали тази замърсена вода представлява опасност за тяхното здраве?“, продължи с въпросите Йончева.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!