«
»
FacebookGoogle+

Елена Йончева: Правителството на Бойко Борисов облагодетелства фирми, които унищожават българската земеделска земя

Елена Йончева: Правителството на Бойко Борисов облагодетелства фирми, които унищожават българската земеделска земя
Установени са чудвищни закононарушения в случая при с. Дивотино

„Правителството на Бойко Борисов нарушава закона и облагодетелства определени фирми, които унищожават българската земеделска земя“. Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева пред при внасянето на искане до Министерство на енергетиката за информацията за концесията за добив на въглища в Пернишкия въглищен басейн.

Тя припомни, че в събота, заедно с председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и народните представители от региона Станислав Владимиров и Любомир Бонев, е посетила Дивотино и кметът на селото е обяснил, че фирма, свързана с Христо Ковачки, унищожава земеделски земи в района. „Хората от селото отиват, за да обработват своите ниви и установяват, че ги няма.  Това са около 200 декара унищожена обработваема земя“, коментира Йончева.


Тя добави, че при извършената проверка са установени чудвищни закононарушения в случая при с. Дивотино. Йончева уточни, че концесията на фирма „Мини Открит Въгледобив“ ЕАД е изтекла на 13.08.2014 г. Според жителите на селото обаче дейността й не е прекратена и добивът се е извършвал незаконно година и половина след това. „На 1.03.2016 г. концесията е подновена със задна дата, а това противоречи на всякаква правна логика“, каза още Йончева.

Народният представител обяви, че на последното си заседание  правителството „Борисов 2“ е прехвърлило правата на старата фирма към нова, отново свързана, според хората, с Христо Ковачки. „Новата фирма е „Мин индъстри“ ООД, тя е с капитал 2 лв. и най-скандалното е, че прехвърлянето на правата към нея става без конкурс“, обяви още Елена Йончева. Тя коментира, че общественият натиск е голям и заради това мината е прекратила своята дейност. Земята на хората, обаче е унищожена. Кой ще я възстанови и кой ще понесе отговорност ?“, попита Елена Йончева

Крум Зарков: Концесия в България се е превърнала в мръсна дума и в символ на грабеж

„Този случай е христоматиен пример за схемата – хора с пари помагат на една власт  да се закрепи, за да върне тя услугата след това. Тук става дума за узаконяване със задна дата и позволяване на прехвърляне на фирма, която има огромни задължения към хазната“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. „Това е показателно за цялата объркана политика на правителството по отношение на концесиите. На всички невероятни опити да се концесионира  летище „София“, както и на  цялата битка- кой да отговаря за концесиите на морските плажове. Заради всичко това- концесия в България се е превърнала в мръсна дума и в символ и синоним на грабеж“, заяви Крум Зарков. Той добави, че за всичко това левицата ще поиска повече информация и след като социалистите се запознаят  с нея, ще сезират и други отговорни органи, в това число и прокуратурата. „Много е вероятно да има данни за извършени престъпления“, допълни Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!