FacebookGoogle+

Елена Йончева разкри аферата „Ало, Банов съм“

Елена Йончева разкри аферата "Ало, Банов съм"
Говорителят на  ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева разкри нова афера във властта.

На пресконференция в централата на БСП тя  излъчи запис, който показва как Боил Банов, в качеството си на зам.-министър, през 2016 г. „опрощава“ поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като дава указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет- как да бъдат подправени документите.

Строителният обект, за който става въпрос, е „Ларгото“, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап. „Ало Банов съм“ е пример за това как днес функционира българската държава“, заяви Елена Йончева.


Тя добави, че записът е направен от служител на Министерството на културата, който е присъствал на разговорите. „Направен е, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и са предполагали, че един ден може да послужи за тяхна защита“, каза още Йончева.

Тя уточни, че Банов  разговаря по телефона с независимия надзор как да бъдат подправени документите, за да не си прибере държавата сумата от 700 хил. лева. „Банов разговаря отново по телефона и с ръководителя на проекта от страна на частната фирма-строител и се договарят как да синхронизират подправянето на тези документи“, поясни още Елена Йончева.

Пенчо Милков: Ще подготвим сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото това злоупотреба с европейско финансиране

„Ще подготвим сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото това e злоупотреба с европейско финансиране. Всичко, което е показано в записа се потвърждава от документите, които анализирахме“. Това каза народният представител Пенчо Милков. Той добави, че  има и доклад на АДФИ, който установява груби нарушения в процедурата по обществената поръчка. Милков каза още, че ако прегледаме внимателно договора между министерството и фирмата, и анекса към него, се вижда, че освен опростената неустойка от поне 700 000 лв., възложителят е трябвало да потърси и допълнителна сума от поне 315 000 лв., която е гаранцията за изпълнение. „Няма как всичко това да се е случило без знанието на МРРБ, защото то е управляващият орган“, заяви народният представител. Той попита европейска или антиевропейска партия е ГЕРБ и заяви, че  действията на правителството на Борисов са антиевропейски.

Димитър Данчев: Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление

„Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление, защото това е поредният случай на манипулиране на условията на обществена поръчка“. Това заяви народният представител Димитър Данчев. Той припомни, че така е била изкривена и поръчката за строителството на ул. „Граф Игнатиев“ и градинката пред храма „Св. Седмочисленици“. „Спомня ли си някой времето, в което г-н Банов обясняваше, че по независещи от него причини осветлението на обекта не работи, има изпочупени плочки, както и проблеми с отводнителната система? От представения сега разговор става ясно, че той е знаел от първа ръка за проблемите при строежа, но вмeсто да защитава интересите на държавата, той защитава частния изпълнител“, категоричен бе Данчев.  Народният представител добави, че ако възложител на поръчката бе частна фирма, тя не само щеше да следи за качественото изпълнение на обекта, но и да иска получаването на предвидените в договора неустойки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!