Елена Йончева: След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости

Елена Йончева: След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости

„След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости“.

Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в сутрешния блок на Нова телевизия. Според нея след председателството България няма шанс както за развитие на регионите, така и за какъвто и да е просперитет. „Социалната ножица се разтваря според всички статистики, включително и според последния доклад на Световната банка.

Българите стават все по-бедни“, каза още тя. Йончева обясни, че успехът на едно председателство се изразява не само в организиране на събития, но и в изготвянето на политики. „Българското европредседателство е ротационно – това е наше задължение.Първо трябва да се отдаде заслуженото-  бяха положени огромни усилия от българската администрация, министерствата, дипломати, полиция и охранители. Това е огромен труд, който е положен и е успешен“, допълни Йончева.

Тя припомни, че до последно имаше проблеми- дали НДК ще бъде готово и дали са сложени плочките. „Но трябва да се попита и какво точно е постигнато след председателството – с какво животът на българина може да стане по-добър“, каза още народният представител. По нейните думи българинът става все по-голям скептик, все повече се говори, че в България няма демокрация, защото приемаме тоталитарното еднолично управление като демокрация.

„Съгласна съм, че темата за Западните Балкани трябваше да бъде поставена и реанимирана след гръцкото председателство, което прие Солунската декларация през 2003 г. Но Софийската декларация е отстъпление от Солунската и то по много точки“, категорична е тя. Според нея Софийската декларация говори общо за европейска перспектива, докато Солунската – за европейско членство. „Поставени са нови условия на страните от Западните Балкани – за преодоляване на териториалните спорове, организирана престъпност.

Друг важен момент – няма финансов ангажимент нито в тази декларация, нито в бюджета на ЕС за разширяване на ЕС“, обясни народният представител. Тя уточни, че в Софийската декларация има едно приложение – Софийски дневен ред, където се казва, че всички тези проекти, за които искаме да бъдат отпуснати средства, са с нулев статут. „Това означава, че нито са предвидени такива средства, нито има конкретен ангажимент“, допълни тя.

Елена Йончева подчерта, че когато се говори за успехите, трябва да се коментира и животът на хората. „Какво се случва със земеделските производители – Латвия, Литва и Естония получиха 12% субсидии повече, а българските производители с 1% по-малко. А по принцип, субсидиите за нашите земеделски производители са по-малко от средните за Европа. Не се дава шанс за развитие на селските региони“, каза още тя.

Йончева коментира и сферата на отбраната, където вече 9 държави изграждат собствени сили и организация. Тя припомни и изказване на хърватския премиер в Брюксел, който казва, че ситуацията на българо-турската граница продължава да бъде критична. „Борисов казва след среща с г-жа Меркел, че сме пропуснали 60 000 мигранти за последните няколко години, включително и последната една година.

Да припомня и думите на г-н Каракачанов, който говори за 45 000 мигранти, които могат да ни върнат. Камерите на българо-турската граница все още не работят, освен разположените близо до КПП-тата. Това е причината правителството да опитва да спре всички, които искат да направят журналистическо разследване по границата“, заяви Елена Йончева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!