FacebookGoogle+

Желева пита министър Петков: Каква е визията ви за предлаганите от работодателите промени в трудовото законодателство?

Желева пита министър Петков: Каква е визията ви за предлаганите от работодателите промени в трудовото законодателство?
Надя Клисурска: Защо променяте Кодекса на труда и слушате работодателите, вместо да гарантирате правата на работниците?

„Каква е визията на Министерство на труда и социалната политика за предлаганите от работодателите промени в трудовото законодателство?“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Тя припомни, че в края на миналата година, когато се е коментирало увеличаването на добавката за нощния труд, министърът е поел ангажимент за иницииране на диалог за по-голяма реформа на трудовото законодателство, в която да влезе и този въпрос. „Наредбата, която регламентира нощния труд, не касае Кодекса на труда.


По-скоро се отваря вратичка за предложенията на работодателите, които са в посока- либерализация на пазара на труда или повече несигурност за работниците“, коментира тя. По думите й през септември 2018г. БСК е оповестила, че започва да пише нов кодекс на труда, защото настоящият е архаичен и не отговаря на сегашните икономически реалности.

Желева подчерта, че от страна на работодателските организации са били заявени намерения за обсъждане на цялостен нов проект, който да наложи по-гъвкави форми на заетост. Тя подчерта, че има искания за въвеждане на нови модели на заетост, повишаване на гъвкавостта на трудовото законодателство, извънредния труд да бъде променен от 150 на 300 часа годишно; ревизиране на съществуващите ограничения за гъвкави форми на заетост; увеличаване на от 3 на 6 месеца на периода в една календарна година през който работодателя може да въведе непълно работно време по икономически причини.

„Тези и други промени са завоалирани като гъвкав пазар на труда, но биха били в ущърб на българските работници“, категорична бе тя.

„Защо вие, като  министър на труда и социалната политика, давате възможност за кардинална промяна в Кодекса на труда, слушайки  работодателите, вместо да защитите и гарантирате трудовите права на хората чрез законодателството и вашите действия”, обърна се към министър Бисер Петков народният представител Надя Клисурска. Тя заяви, че социалистите няма как да си затворят очите за крещящо ниските доходи на голяма част от българското население.

„Няма как да пренебрегнем хората, които са трайно безработни, икономически неактивни  и големия брой безработни, които нямат право на обезщетение, защото в Кодекса на труда има текстове, които са дискриминационни и се разминават с Европейските директиви”, добави народният представител.

Тя коментира, че министерството не предлага наложителните промени за ограничаване ползването на нощен труд и осигуряването на по-високи часови ставки. „От 2007 г. ставката за нощен труд не е обновявана, ние направихме предложение за увеличаването й, но за съжаление, това не влиза във визията на министерството. Това, което предлагате, е възможността за безплатна храна, въпреки че я има и в момента”, обясни още Клисурска.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!