FacebookGoogle+

Жельо Бойчев: БСП е за 100% закупуване на ЧЕЗ от държавата

Жельо Бойчев: БСП е за 100% закупуване на ЧЕЗ от държавата
Имаме сигнали за злоупотреби. Искаме всички регулаторни проверки за ЧЕЗ

„Ние имаме ясно заявена и последователна позиция-  държавата да придобие 100% от ЧЕЗ.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и председател на Комисията за ЧЕЗ в НС Жельо Бойчев по Нова телевизия.

Той обясни, че Комисията е попитала КЕВР- какви са били заявените и признати инвестиции от ЧЕЗ, как и по какъв начин се удостоверява изпълнението на инвестициите и е поискала резултатите от всички регулаторни проверки.


„В Комисията постъпиха много сигнали за завишаване на цени, за възлагане на поръчки на свързани дружества – по същество се злоупотребява с това, което се отчита като инвестиции”, обясни Бойчев.

„Странно е, че останалите ЕРП-та са поискали увеличение на цената на тока в пъти по-ниско от това, което е поискала ЧЕЗ. Комисията попита Инерком за това увеличение. Те отрекоха да са участвали в изработването и подаването на такова предложение”- станало ясно също в Комисията, обясни председателят й.

Таско Ерменков: Сделката с Инерком не трябва да бъде осъществена

„Новият собственик на ЧЕЗ създава впечатление, че не може да си направи сметката- какво купува, какъв ще е паричният поток, не знае как ще си върне парите. Тази сделка не трябва да бъде осъществена”.

Това заяви народният представител от „БСП за България” и член на комисията за ЧЕЗ в НС Таско Ерменков по БТВ. По думите му Инерком не са знаели за увеличението на цената на тока, нито имат представа от заложените инвестиции на ЧЕЗ.

Таско Ерменков обясни, че е питал една от службите- дали имат информация за писмо от български банки, които да са дали подкрепа за тази сделка, а отговорът е бил, че нямали данни за такива писма. „Fibank пишат, че са издали такова писмо”, категоричен бе Таско Ерменков и обясни, че или става въпрос за филтриране на информацията, което означава, че може би някой, на високо ниво, стои зад сделката, или за несвършена работа.

„Вчерашната среща създаде  впечатлението, че  един човек стои отпред, а зад него са други и изобщо не се знае какво ще се случи в бъдеще”, обобщи Таско Ерменков.

„В сделката за ЧЕЗ има все повече и повече неясноти, с всеки въпрос, който ние задаваме, защото получаваме не отговори, а стигаме до нови въпроси. На въпрос- дали правителството е водило разговори за закупуване на ЧЕЗ, министър-председателят, с писмо, отговаря, че не са водени, а ЧЕЗ, с писмо, отговарят, че са водени”, каза още Ерменков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!