Жельо Бойчев: ГЕРБ са феодализирали цели региони в страната

Жельо Бойчев: ГЕРБ са феодализирали цели региони в страната
Драгомир Стойнев: Разпадът в цялата система е огромен и вот на недоверие за корупция е изключително важен

„Мотивите по вота на недоверие ще бъдат внесени на 17-и януари, както обявихме. В момента се работи по тях.

Темата корупция обаче, е огромна. Действията на третото правителство на Борисов дава изключително основание за такъв вот. Подхождаме сериозно към темата, синтезирането и обобщаването на мотивите”.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред БНТ. Той бе категоричен, че сме свидетели  на неправомерно концентриране на финансовия ресурс в страната.

Бойчев  припомни, че правителството на Борисов, за почти десет месеца управление, е провело процедури за около 10 млрд. лв. в условия, ограничаващи конкуренцията. „Свидетели сме на концентриране на финансов ресурс в много ограничен брой компании. В цели сектори е така”, каза още народният представител. Той заяви, че тази концентрация на някои места преминава във феодализация.

„Така е в Хасково, Добрич, Велико Търново”, добави още Бойчев. „Няма как да пропуснем здравеопазването, разходването на средствата там, въпросите, свързани с контрабандата и ощетяването на бюджета.  Ситуацията в страната е ужасяваща и трябва да се вземат мерки, за да бъде преборена корупцията”, категоричен бе Жельо Бойчев.

Социалистът заяви, че електронните услуги са една от предпоставките за намаляване на корупцията, защото се ограничава възможността за пряк контакт между гражданите и този, който осигурява услугата. „Спирането на изтичането на средствата в здравеопазването също минава през електронните услуги”, каза още той. Бойчев припомни, че БСП е поискала дебат и разискване в парламента за електронното управление. „За него са дадени 200 млн. лв., но няма никакъв резултат”, категоричен бе той .

Народният представител каза още, че ако ветото на президента бъде отхвърлено, ще бъде интересно да се види, с кои други гласове, освен на ГЕРБ и патриотите, ще бъде направено това, за да се направят изводът – крепи ли се правителството на зависимости и интереси.

„Отново сме свидетели на сделка около властта. Затова антикорупционният закон е много важен за управляващите, за да могат те да контролират, включително и народни представители, които подкрепят правителството на Борисов”, добави социалистът.

„Днес е ден с 9 протеста и не бива проблемите на гражданите да се замитат заради старта на европредседателството. Имаме фасада на държавност и институции, които не могат да свършат своята работа, защото хората, които работят там, са некадърни, назначени без конкурс.

Те работят против интересите на страната”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред БТВ.

Той добави, че се готвят протести в здравеопазването, а образованието е сринато, държавата не може да осигури сигурността на своите граждани. „Разпадът в цялата система е огромен и вот на недоверие по темата корупция е изключително важен.

Хората се сблъскват с корупцията още от раждането си”, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Той заяви още, че вотът на недоверие цели да покаже на българските граждани, че има алтернатива на това управление, която да реши тези проблеми. Ако в България има икономически растеж, как той достига до обикновените хора, които стават все по-бедни”, попита народният представител.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!