Жельо Бойчев: Николай Николов е кандидатът ни за председател на антикорупционния орган

Жельо Бойчев: Николай Николов е кандидатът ни за председател на антикорупционния орган
Николай Николов: С общи усилия можем да разрешим проблема с корупцията в България

„От „БСП за България“ внасяме кандидатурата на Николай Николов за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти в парламента.

Той подчерта, че изискванията към този пост са изключително високи – професионални и нравствени. „Предложеният от нас кандидат притежава тези качества. Кариерата му се е развивала изключително последователно и последните 15 години от нея, като юрист, той е работил само в тази материя – от 2005 година като член на комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност и от 2011 година до момента, като член на комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси“, подчерта той. По неговите думи за всички тези години няма никакви съмнения относно професионалните действия и качества в работата на Николай Николов. „Името му никога не е било забърквано в скандали, въпреки специфичната материя и дейност на тези органи, в които е заемал най-високи ръководни позиции“, каза още Бойчев. Той обясни, че на тази комисия са отредени изключителни правомощия, затова едно от най-важните качества, които трябва да притежава нейният председател, е да доказва, че не се поддава на влияние, натиск и се ръководи единствено и само от закона. „Предлагайки Николай Николов сме стъпили и на квалификацията. Това е човекът, който има пет монографии по тази тема.

Той е едно от безспорните имена в научните среди, занимаващи се с тази материя“, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той подчерта, че Николов е автор на първите монографии в България по темата: „Предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Коментар на нормативната уредба и съдебната практика на Върховен административен съд“ (април 2010 г.), „Конфликтът на интереси по българското право“, април 2012г., „Гражданската конфискация по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество“ (октомври 2012 г.), „Защита срещу неоснователни действия и бездействия на администрацията“ (2014 г) и последната му книга от месец октомври – „Научно-практически коментар на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси“ .

„С кандидатурата на Николай Николов ние даваме  шанс на управляващото мнозинство да го подкрепи и да докаже, че са искрени в намеренията си да се борят срещу корупцията. Трябва да се даде ясен знак, че начело на комисията избираме човек, който е професионалист, доказал в своята работа досега, че се ръководи единствено и само от закона“, каза още Жельо Бойчев.

Николай Николов: С общи усилия можем да разрешим проблема с корупцията в България

„Проблемът с корупцията в България стои и вярвам, че с общи усилия можем да го разрешим“, заяви Николай Николов. „Влизам в състезанието за председател на комисията като професионалист, като експерт в материята, като човек, който през последните 12 години е работил на ключови постове в материята на гражданската конфискация и на конфликта на интереси“, допълни той.

Николов подчерта, че е наясно както с действащите режими в материята на конфискацията и конфликта на интереси, така и с петте основни направления, които бяха въведени като инструментариум за борба с корупцията в новия закон за противодействие на корупцията.

„Държа изключително много на независимостта на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Смятам, че това трябва да бъде регулатор, който преди всичко е независим в своите действия, който има висока степен на интегритет, който работи преди всичко като професионален и обективен орган, далеч от всякаква политическа намеса“, категоричен е Николов.

Той заяви, че като председател на тази комисия ще организира работата си около четири основни принципи –равенството на гражданите пред закона, превенцията срещу корупцията и използване на целия инструментариум на закона срещу това  опасно явление, да се осигури функциониране на органа като професионален и независим  и пропорционална намеса в личния живот на гражданите.

„Инструментариумът на закона трябва да бъде използван единствено и само дотолкова, доколкото е  необходимо  и намесата в техните права трябва да бъде прецизна и не повече от необходимото“, каза още Николай Николов.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!