«
»
FacebookGoogle+

Жельо Бойчев: Правилно е прекратяването на концесията на Летище „София”

7c5c3392eafddafbffdc6fda7b391517
Жельо Бойчев: Летище „София” е обект от националната сигурност, независимо какви ангажименти Борисов е поел към Турция

„БСП отдавна очакваше прекратяването на процедурата за концесия на летище „София”. Ние нееднократно сме заявявали, че така направена процедура не защитава националния интерес. Правилно е днешното решение на МС за прекратяване на процедурата”. Това заяви избраният за народен представител от ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев. Той бе категоричен, че по никакъв начин няма как да се приеме обвързването, което направи ГЕРБ, на процедурата за концесия на летище „София” с модернизацията и спасяването на БДЖ. „Няма никаква логика, която да свързва двата въпроса. Няма нужната нотификация тези средства, при евентуално изпълнение на концесията, дали могат да бъдат ползвани за БДЖ. По-важното е, че процедурата не гарантираше националния интерес. Критериите, по които трябваше да бъде избран бъдещият концесионер – 15% инвестиция от тежестта на цената, 25% за развитие на летището- по никакъв начин не гарантираха бъдещето на летището. Летището е в тежка регионална конкуренция”, обясни социалистът и подчерта, че е висял и въпросът със сигурността на Летище „София“.

Жельо Бойчев подчерта, че тъй като има много спекулации, е добре да правим съпоставки и с най-близкото летище в подобна процедура – летището в Белград. Той поясни, че за него са подадени над 27 намерения за участие от световни и водещи летищни оператори, а за Летище „София“ до момента има деклариран интерес от две компании. „Няма да се учудите, ако те са турски и зададем въпросите какво по същество ще искат те. Дали ще искат да развиват Летище „София” ,при положение, че се строи трето летище в Истанбул?”, попита Бойчев. Той заяви, че е предвиждано Летище „София” да бъде дадено на концесия за 35 години, а за летище Белград срокът е 25 години.


Първоначалната инвестиция по първоначалното концесионно плащане за сръбското летище е 400 млн. евро, а за българското под 300 млн. лв., а минималния размер на инвестиции за Летище „София” е бил 306 млн. евро, а за „Белград” 700 млн. евро. Бойчев подчерта, че минималният процент от годишни приходи от такси е 5% за българската държава, а за сръбската- 11%. Двете летища са съпоставими по среден оборот на година, и брой пътници.

„Летище „София” е обект от националната сигурност и неговото бъдещо развитие трябва да отчита и този въпрос, без значение какви ангажименти Борисов беше поел към турската страна”, заключи Жельо Бойчев.
Източник: bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!