Facebook

Зарков: Алтернативата е само една – нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции

Зарков: Алтернативата е само една - нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции
Когато народът абдикира от парламента, той няма смисъл да съществува

„Алтернативата е само една – нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции. Иначе бутаме страната ни към гибел“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Той обясни защо се стигна до смяна на вицепремиер. „Не е само заради изпусната фраза. Стигна се до това, защото има протести, има недоволство под най-различни форми и с най-различни искания“, поясни той.


По неговите думи при всеки протест, в демократично общество, властта е длъжна да направи три неща: да го чуе, да го разбере и да му отговори. „Вместо това от години правителствата, доминирани от ГЕРБ, функционират с протестите по друг начин. Първият е – викат ги в кабинета и им дават това, което искат, без значение каква е предварителната програма на правителството. Без значение каква е общата политика на държавата. Без значение дали това искане отговаря на искане на други групи хора“, каза още Зарков.

Той подчерта, че милиарди лева всяка година са заделени в бюджета, за да може да се успокояват различни протести. „Резултатът от това е, че хората разбраха, научиха се, че ако искат да постигнат нещо, то става с натиск – брутален, често уличен натиск. Това е най-сигурната диагноза за състоянието на българските институции, включително парламента. Народът е абдикирал от нас, а когато народът абдикира от парламента, той няма смисъл да съществува“, категоричен е народният представител. Като втори подход Зарков посочи:

„Когато не може да се отговори на искането на протестиращите, защото милиардите са свършили и защото някой не им е от симпатичните и не ги заплашва чак толкова- няма да докара тракторите, тогава протестът бива обиждан, заклеймяван, етикетиран – организират го мутри, той е на БСП. Все едно тези хора, там, нямат собствено мнение и съзнание“, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Според него резултатът тогава е, че управляващите ги вбесяват, защото докато те протестират, че не им стига, управляващите им казват, че има много. „Това е лудост! Затова днес сменяме вицепремиер, а утре ще сменяме министър или премиер.

Няма значение, защото всеки следващ ще бъде по-слаб“, коментира той. Зарков е на мнение, че с всеки ден на това управление, става едно – властта е в ръцете на хората с пари, а не в парламента и опозицията все по-често ще е на улицата. „Олигарх е човек, който е свързан с властта, не с опозицията. Ако олигарси има, те са тук, защото управлението го позволява“, посочи народният представител.

Георги Свиленски: ГЕРБ обещават едно, не го изпълняват, а правят друго. Трябва да си платят цената

„ГЕРБ обещават едно и не го изпълняват, а правят друго. И затова трябва да си платят цената“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той подчерта, че според управляващите мястото на политиката е в парламента, но премиерът го е страх да дойде, а вицепремиерите се разбягаха. „Гледаме проект за решение на МС, а в залата няма един човек. Поне министърът на спорта да бяха оставили. Кандидатът за вицепремиер все още седи, но може до края на дебата да си тръгне“, коментира той. „ГЕРБ казват, че си изпълняват предизборните обещания и в името на това искат да управляват, а хората да ги подкрепят. Точно затова не ги подкрепят“, каза още той.

Като пример посочи 300 лв минимална пенсия, която е записана в програмата им, но не е изпълнено. „Двойно вдигане на данъците на автомобилите  – това в коя програма е записано? Затова хората не ги искат. Кога казаха, че ще вдигат гражданската отговорност двойно, тройно? Написано ли е в програмата им? Те лъжат избирателите си, а нашите избиратели страдат покрай техните“, заяви Георги Свиленски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!