«
»
FacebookGoogle+

Зарков: Ветото на президента трябва да бъде подкрепено, а спорните тестове обсъдени. От това зависят правата на хората

Зарков: Ветото на президента трябва да бъде подкрепено, а спорните тестове обсъдени. От това зависят правата на хората
„Ветото на президента трябва да бъде приветствано и подкрепено, а спорните текстове трябва да бъдат обсъдени внимателно и преценени отново. Разговорът си заслужва. От него зависят правата на нашите граждани“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Той обясни, че основните белези, по които може да бъде съдено за съдебния процес, са нарушени с предлаганите изменения – достъпност до съд, публичност на процеса, възможност да се обжалва решението.


„И трите белега са сериозни застрашени“, допълни Зарков. „За пореден път ни се налага да прегледаме отново законопроект, благодарение на реакцията на президента“, коментира той.

По неговите думи административното правосъдие е основното средство за защита срещу тези, които волно или поради грешна преценка злоупотребяват с властта си и вместо да изпълняват законите, ги нарушават. „Изпълнителната или местната власт срещу гражданите – това е административният процес. Силата, без съмнение, в този процес е на страната на властта.

Единствената защита на хората е законът и процедурата“, обясни Зарков. Според него, ако законът е на страната на гражданите, то всеки човек, засегнат от решението, без значение на материалното или служебното си положение, може да му се противопостави.

„Не са пресилени предупрежденията, че посегателствата върху правата по правилата на административния процес може да се разглежда като посегателство върху демократичното функциониране на държавата ни“, подчерта Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!