FacebookGoogle+

Захарова за гафа на Путин с кирилицата ВИДЕО

Захарова за гафа на Путин с кирилицата ВИДЕО Stefan proinov


Руският президент имал предвид Македония като географско понятие
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова проговори екслузивно пред кореспондента на Марица.бг в Москва Борис Анзов за вчерашното изказване на руския президент Владимир Путин за кирилицата по време на срещата му с македонския президент Георги Иванов. Там Путин обяви Македония за родина на кирилицата – нещо, което е абсолютно невярно от историческа гледна точка. Кирилицата в този й вид е въведена за първи път в книжовната школа на цар Симеон през 907 година. Тя е нов етап в развитието на глаголицата, която е измислена от светите брята Кирил и Методий.

„Всички ние в Русия знаем за произхода на Кирилицата и Първото българско царство. Всичко това го учим в училище. Не знам защо възникна този скандал около изказването на президента Путин. Ясно е, че той е имал предвид географското положение на територията Македония”, заяви Мария Захарова по време на редовния си брифинг пред руските медии.


Така тя отговори на въпроса как ще коментира разразилата се полемика около азбуката и произхода й.
„Получи се един ненужен за българо – руските отношения скандал. Моля да предадете чрез вас на всички българските медии и българския народ, че ние знаем произхода на азбуката, това сме го учили още като деца.

Създаден е излишен скандал, учудвам се, че дори се стигна дотам. България и Русия винаги са свързвани от топли и добронамерени отношения и това трябва да продължи да бъде така, в това никой не се съмнява. За мен тази новина е била преекспонирана и неправилно предадена. Тази новина беше раздута, а това може да се използва с недобри цели за въвеждане на разногласия между братските народи”, коментира още Мария Захарова.
Източник:marica.bg

Специално за Вас от Москва Борис Анзов !

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!