FacebookGoogle+

Земеделски производители от Перник обсъждаха предложенията във „Визия за България“ с проф. Светла Бъчварова

Земеделски производители от Перник обсъждаха предложенията във "Визия за България" с проф. Светла Бъчварова
Земеделски производители от Перник обсъждаха предложенията на БСП във „Визия за България“ с народния представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова.

Те поставиха своите въпроси и предложения за допълване на документа и се обявиха в подкрепа на предложените във Визията механизми за подкрепа на малките и средни земеделски производители.

Един от основните въпроси бе- кога селата към общ. Перник ще могат да участват в земеделски програми. Земеделците поискаха големите търговски вериги да продават местни земеделски производства и стоки.


Те предложиха в документа да бъдат записани ясни критерии за  едногодишните договори за наем на земя и поискаха налагането на  санкции при презастъпване. „Ще бъдат ли изравнени субсидиите между държавите след 2020г. и ще се ограничат ли  субсидиите на големите фермери?“, попитаха още те.

„Земеделието в България изпитва сериозни трудности, свързани с това, че в ЕС получаването на средства е с много условности, но и заради политиката на управляващите в сектора“, обясни проф. Бъчварова.Тя добави, че един от акцентите във „Визия за България“ е повече държава в контрола на сектора, както и в подпомагането на родното производство.

По думите й в момента има двоен стандарт за българските хранителни продукти спрямо продуктите от Западна Европа. „Когато сме изместени от пазарите от големите земеделски производители, това води до тежки проблеми. Ако държавата не се намеси, ще се стига до фалити.

Затова приоритет на държавата е, освен подпомагането, да се оказва подкрепа и  достъп до пазарите“, добави проф. Бъчварова. Народният представител каза още, че в конкуренция с Украйна, Турция и други държави, в които земеделието е подпомагано, нашата продукция не може да се реализира заради високата си себестойност и ниските субсидии, които земеделците получават.

„Подкрепата от държавата, обаче, трябва да бъде целенасочена и в сектори, които са традиционни за страната ни и за определените региони“, категорична бе тя. Народният представител каза още, че България произвежда всичко, което е необходимо, за да задоволи продоволствените си нужди от всички продукти, но на пазара присъстват продукти от целия ЕС и българските нямат достъп“.

По думите й е нужно да се предприемат законови мерки да се накарат търговците да осигурят това присъствие и да се стимулира българското производство. „Всички тези предложения са записани в нашата алтернатива“, коментира още Светла Бъчварова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!